138372481_bush_.jpg

Innkaller til økonomisk toppmøte

Publisert: 19. oktober 2008 kl 16.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

George W. Bush, Nicolas Sarkozy og EU-president Jose Barroso opplyser i en felles uttalelse at de vil fortsette å arbeide for koordinerte tiltak i forhold til de utfordringene den globale økonomien står overfor.

På det første møtet vil man prøve å bli enige om prinsippene i en reform som er nødvendig for å unngå en repetisjon av finanskrisen og sikre en bæredyktig global utvikling.
De neste møtene tar sikte på å bli enige om konkrete tiltak, opplyser de tre topplederne etter møtet lørdag.

Europeiske ledere har presset på for å få G8-landene, samt Kina og India til komme sammen for å diskutere økonomiske reformer etter at finanskrisen har utviklet seg til en global økonomisk krise.
I uttalelsen fra de tre presidentene heter det at toppmøtene skal inkludere ledere fra både modne økonomier og ledere for utviklingsland.

Sarkozy og Barroso sier i separate uttalelser at de er glad for president Bush sitt tilbud om å arrangere det første internasjonale toppmøtet.
- Vi ønsker å jobbe hånd i hånd med Amerika om å skape det 21. århudrets kapitalisme. Møtet bør avholdes så hurtig som mulig, kanskje i løpet av november, sier Sarkozy.
- Siden krisen startet i New York, finner vi kanskje en løsning i New York, legger han til.

Presidenten for EU-kommisjonen, Jose Barroso, sier i sin uttalelse at et nytt nivå av global koordinasjon er nødvendig for å stabilisere markedene.
Det internasjonale finansielle systemet - dets grunnleggende prinsipper, reguleringer og institusjoner - trenger å reformeres, mener Barroso.
- Vi trenger en ny finansiell verdensorden, sier han, ifølge Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen