Ingen europeisk krisepakke
Lederne for de mektigste EU-landene klarte ikke å bli enige om en felles plan som kan redde det europeiske banksystemet fra sammenbrudd på møtet i Paris lørdag.
Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, som hadde innkalt til møtet, sa på en pressekonferanse lørdag kveld at statssjefene hadde blitt enige om at hvert enkelt land skal håndtere krisen og støtte bankene på sin egen måte og med egne metoder.
- Europa er fremdeles en dverg sammenlignet med USA når det gjelder å bruke penger, sier økonom Laurence Boone hos Barclays Capital til Bloomberg News.
- Uttalelsene om at de vil støtte bankene er ikke noe fremskritt. Det er det samme som før møtet, sier Boone.
Mot full kollaps
Tyske medier melder at krisepakken på 35 milliarder euro som skulle redde tysklands nest største eiendomsbank, Hypo Real Estate(HRE), er gått i vasken.
Årsaken er at flere banker som skulle bidra med penger, har trukket seg fra avtalen som blant annet innebar at sentralbanken (ECB) og tyske Bundesbank skulle legge 20 milliarder euro på bordet, mens en gruppe private banker og finansselskaper skulle bla opp de resterende 15.
De private finansselskapene trekker seg fra avtalen etter at den tyske avisen Die Welt skriver at Hypo Real Estate trenger mye mer enn 35 milliarder euro. Ifølge avisen trenger HRE rundt 100 milliarder euro for å overleve.
- Hvis det ikke lykkes å redde HRE kan det føre til uforutsette konsekvenser i det tysk finansmarkedet og i det økonomiske systemet, tilsvarende det som skjedde da Lehman Brothers kollapset, hevder Bundesbank og det tyske finanstilsynet, BaFin.
- Hvis vi ikke handler vil krisen i banken skade finanssektoren, hele dens nettverket av virksomheter, både i Tyskland og utenfor, sier den tyske finansministeren Peer Steinbrueck, ifølge Bloomberg News.
Bilprodusenter søker krisehjelp
Den europeiske bilindustrien opplyser at den vil søke EU-kommisjonen om et lån på 40 milliarder euro.
Pengene skal først og fremst brukes til å utvikle mer miljøvennlige biler. Ifølge European Carmakers Association, ACEA, vil bilprodusentene ikke klare å oppfylle EUs krav til reduksjon i utslipp av klimagasser hvis ikke de får tilgang til mer penger. Noen som er umulig på grunn av det fastfrosne lånemarkedet.
Amerikanske bilprodusenter har nylig fått innvilget 25 milliarder dollar, og de europeiske bilprodusentene frykter også at de vil miste konkurransekraft hvis ikke de får tilsvarende støtte, skriver Financial Times.