138371409_strau.jpg
Administrerende direktør Dominique Strauss-Kahn i det internasjonale pengefondet, IMF.

IMF: - Depresjonen er her

Publisert: 7. februar 2009 kl 15.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Utviklede økonomier er allerede inne i en depresjon og finanskrisen kan bli enda dypere hvis ikke banksystemet blir reparert, sier administrerende diektør Dominique Strauss-Kahn i forbindelse med en konferanse for asiatiske sentralbanker i Kuala Lumpur, lørdag.

- Vi kan ikke utelukke at det verste vil skje. Det er en stor risiko på nedsiden, sier IMF-sjefen ifølge Bloomberg News.

Krisepakker ikke nok

Det er 10 dager siden IMF nedjusterte sitt anslag for den globale økonomiske veksten i år til 0,5 prosent, den laveste veksten siden Andre Verdenskrig.
IMF-direktøren gjør det også klart at institusjonens forventninger om en forbedring i 2010 er veldig usikker.
Strauss-Kahn understreker at regjeringenes krisepakker ikke vil være nok til få verdensøkonomien ut av resesjonen hvis ikke tilliten til banksystemet blir gjenopprettet.
- Det kan gå, men bare hvis de forskjellige land er villig til å gjøre det de må gjøre for å restrukturere banksektoren, sier han.
- Men det gjøres ikke i dag, legger han til.

Trenger økonomisk førstehjelp

Det internasjonale pengefondet har allerede lånt ut 48 milliarder dollar til land som Ungarn, Island, Latvia, Pakistan, Ukraina og Serbia.
Etterspørselen etter IMF-lån øker som følge av svakere eksport, banker i krise og smuldrende tillit blant investorene til det økonomiske systemet.
Ifølge Strauss-Kahn vil ikke Polen og andre østeuropeiske land har behov for mer lån fra IMF, men kan komme til å trenge direkte økonomisk førstehjelp.
- Det kan også oppstå behov for å innføre føre var-ordninger, legger han til uten å nevne hvilke land det gjelder.

Finanskrisens utvikling

Saken fortsetter under annonsen