138371046_eu.jpg

IMF bekymret over EUs håndtering av finanskrisen

Publisert: 3. mars 2009 kl 08.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Europeerne var helt åpenbart ikke på høyden denne helgen. De var nesten ikke i stand til å enes om noen felles løsninger, sier Strauss-Kahn, med henvisning til EUs ekstraordinære toppmøte i Brussel.

- Det er årsaken til at jeg er litt bekymret for om de vil treffe riktige politiske tiltak, særlig når det kommer til restrukturering av banksektoren, sier IMF-lederen.

Nei til Øst-Europa

EUs ledere sa søndag nei til en egen kriseplan for landene i Øst-Europa, slik Ungarns statsminister Ferenc Gyurcsány hadde foreslått.

Gyurcsány advarte før møtet mot en dyp splittelse mellom gamle og nye medlemsland på grunn av finanskrisen, og mente at EU burde opprette et eget krisefond for Øst-Europa og lempe på kravene for å slippe nye medlemsland inn i eurosamarbeidet.

EU-lederne lovet i sin slutterklæring å komme alle de 27 medlemslandene til unnsetning, men ville ikke ha regionale særtiltak for Øst-Europa.

Må rydde opp

Saken fortsetter under annonsen

Dominique Strauss-Kahn, som tidligere var finansminister i Frankrike, mener at de ulike stimuleringstiltakene som hittil er vedtatt i EU, i det store og hele har vært riktige.

- Men andre del av planen må være å rydde opp i banksektoren, og det går ikke raskt, sier IMF-sjefen.

Strauss-Kahn mener mangelen på en felles økonomisk politikk blant de 16 landene som inngår i eurosamarbeidet, gjør det vanskelig å treffe riktige tiltak.

- Det fins ingen innebygd mekanisme i eurosonen som kan håndtere slike spørsmål, sier Strauss-Kahn.

Bilkrangel

Frykt for proteksjonisme var en av hovedgrunnene til at det tsjekkiske EU-formannskapet samlet EUs toppledere til et ekstraordinært møte sist helg.

Franske kriselån til bilindustrien, som ble gitt med krav om at ingen franske arbeidsplasser skulle fjernes, førte til beskyldninger om proteksjonisme.

Saken fortsetter under annonsen

EU-kommisjonens konkurransekommissær Neelie Kroes er blant dem som har vært skeptisk til de franske kravene.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har tatt til orde for en EU-plan for bilindustrien, noe blant andre Sverige har avvist.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt mener at den europeiske bilindustrien har stor overkapasitet og trenger en EU-koordinert nedskalering framfor økonomiske pakker for å bevare arbeidsplasser.

(©NTB)