Ikke bekymret over StatoilHydro-dominans

Publisert: 15. mai 2008 kl 10.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

StatoilHydro ligger an til å bidra med nær 200 millioner kroner til staten i år, skriver Dagens Næringsliv. Det er like mye som alle skatteytere til sammen. Oljekonsulent og tidligere statssekretær for Høyre, Hans-Henrik Ramm, er kritisk til StatoilHydros økende andel av bruttonasjonalproduktet. Han mener dominansen i seg selv er et problem fordi den kan legge lokk på nyskaping, holde konkurrenter unna og i sin tur senke inntektene til statskassen.

Også sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR er skeptisk.

- Et så svært selskap vil uunngåelig få svært åpne kanaler inn til den politiske ledelsen i olje- og energidepartementet - kanskje også finansministeren. Hvis denne informasjonsmakten gjør at det får legge premisser for utforming av politikken, så kan det være bekymringsfull. Men jeg har ikke grunnlag for å si at det skjer, sier han.

Det vil imidlertid ikke finansministeren gå med på.

- Nei, dette er resultatet av en veldig bevisst og villet politikk. I mange andre land som er rike på naturressurser, har inntektene gått til privat profitt. Vi har gjennom eierskap og beskatning av grunnrenten sikret verdier for fellesskapet. Dette er et eksempel på at vi har stilt oss veldig bra her i landet, sier Halvorsen.

Saken fortsetter under annonsen