138431640_krist.jpg
Som finansminister ivret Kristin Halvorsen for å drive inn pengene fra rederiene. Nå knuses bestemmelsene hun fikk regjeringen med på av Høyesterett.

Hun brøt grunnloven

Publisert: 12. februar 2010 kl 12.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Høyesterett har slått fast at den skatten regjeringen Stoltenberg, med Kristin Halvorsen i spissen, innførte for rederiene er grunnlovsstridig.

Da Stortinget vedtok en ny rederiskatt høsten 2007, besluttet regjeringen, drevet fram av finansminister Kristin Halvorsen, å kreve inn all skatt rederiene i mange år hadde sluppet å betale, i alt 21 milliarder kroner.

Ordningen

Ordningen gikk ut på at rederier som ikke flagget ut skulle få svært lav skatt så lange de holdt seg i Norge. Hvis de flagget ut, måtte de betale skatten. Kristin Halvorsen, som var finansminister, valgte å definere dette skatteamnestiet som skatteutsettelse som tok slutt ved innføringen av nye skattebestemmelser for rederiene. Rederiene raste, følge seg lurt og hevdet at dette var brudd på grunnlovens bestemmelser om at ingen kov kan ha tilbakevirkende kraft.

Og nå har de fått medhold, med 6 mot 5 stemmer i Høyesterett.

Oppreisning

Tre rederier gikk til sak. Derfor havnet saken på bordet til den øverste domstolen. Kampen mot regjeringens skatteiver var antakelig det som førte til at den forrige lederen av Rederiforbundet, Marianne Lie, måtte forlate jobben. Hun ser på dommen som en oppreisning.

Saken fortsetter under annonsen

Den nye rederiskatten er i realiteten en tilnærmet nullskatteordning.