138370344_35007.jpg
Erna Solberg

Høyre med drastisk kutt i arbeidsgiveravgiften

Publisert: 4. mai 2009 kl 14.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Høyres leder Erna Solberg sier at tilbakemeldingene fra næringslivet, særlig de små og mellomstore bedriftene, er dyster lesning.

- Situasjonen blir stadig verre, og den fallende kurven har ikke nådd bunnen. Krisen blir dypere og vil vare lenger enn det noen trodde. Og virkningene blir større. Derfor utfordrer vi regjeringen på revidert nasjonalbudsjett. Det trengs tiltak som virker straks, sier Solberg.

Høyre vil ikke kutte i andre budsjettposter for å fristille 15 milliarder kroner, men rett og slett bruke mer penger.

Det beste grepet

Solberg mener at det beste myndighetene kan gjøre for den del av næringslivet som vakler på grunn av frafall i etterspørselen, er å dempe kostnadene og øke kompetansen hos de ansatte.

Derfor vil Høyre sette ned arbeidsgiveravgiften med 2,5 prosent fra 1. juli og ett år framover. Samtidig skal arbeidstakerne styrke sin kompetanse, slik at bedriftene står bedre rustet når krisen en gang glir over.

- Et så stort kutt i arbeidsgiveravgiften er et kraftig virkemiddel som vil redusere kostnadene og føre til at færre blir sagt opp, sier Solberg.

Saken fortsetter under annonsen

Hun viser til at den største gruppen nye ledige er under 30 år og at de nå kommer fra flere sektorer innenfor arbeidslivet enn bare bygg og anlegg. Det er bare offentlig sektor som holder virksomheten oppe uten særlige oppsigelser.

HSH og Bedriftsforbundet sier at regjeringens tiltakspakke fra januar på 20 milliarder kroner ikke vil få virkning før utpå høsten en gang. De slutter helt og fullt opp om Høyres utspill.

Skatt og rente

Nestleder Jan Tore Sanner mener at renteverktøyet snart har utspilt sin rolle og at det er grenser for hvor lavt rentenivået kan bli.

- Dette var viktig i den første fasen av krisen, da Norge hadde et altfor høyt rentenivå. Nå er det viktig å stimulere privat sektor med andre grep, som kutt i arbeidsgiveravgiften, lavere arveavgift og formuesskatt, høyre mindrefradrag for privatpersoner og en rekke tiltak for å styrke kunnskap og forskning.

Arbeidsgiveravgiften alene utgjør 11,6 milliarder av de 15 milliardene Høyre foreslår. Universiteter og høyskoler skal få 500 millioner kroner ekstra, mens bedriftsintern opplæring skal styrkes med 200 millioner kroner.

- Vi må stimulere bedriftene til å holde på folk, sier Sanner.

Saken fortsetter under annonsen

Mange sliter

Direktør Vibeke Madsen i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) sier det er altfor tidlig å avblåse krisen, selv om det er enkelte lyspunkter.

- Hovedbildet er at de aller fleste bransjer sliter tungt. Ringvirkningene sprer seg stadig og rammer konsulentvirksomhet, hotell- og restaurant, museumsbesøk og mange typer varehandel, sier Madsen.

Hun viser til undersøkelser som sier at det er skatte- og avgiftstrykket som smerter spesielt sterkt, og at fire av fem bedriftsledere mener at kutt i arbeidsgiveravgiften er det beste virkemidlet. (©NTB)