Høyere skatter for de rike

Publisert: 5. oktober 2007 kl 12.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

I Nasjonalbudsjettet bringer Regjeringen samlede skatter og avgifter tilbake til 2004-nivå. Planen er å styrke velferdsordningene og fellesgodene. Det satses hardt på en fordelingsprofil, som innebærer innføring av utbytteskatt, økt minstefradrag og høyere formuesskatt.

Regjeringen innfører økt skatt for de med høye inntekter og formue. Blant annet foreslås økning i formuesskatt fra 0,6 prosent til 0,8 prosent av nettoformue over en million. De foreslåtte endringene vil gi økt skatt for personer med bruttoinntekt over en million kroner, men de største skjerpelsene vil komme for dem med bruttoinntekt over tre millioner kroner.

De fleste personer med bruttoinntekt under en million kroner vil få uendret eller redusert skatt. I tillegg økes bunnfradraget i formuesskatten til 350,000 kroner for enslige og 700,000 kroner for ektepar. Regjeringen beregner at 180,000 færre personer vil betale formuesskatt med dette forslaget.

Her er hovedtrekkene i skatte- og avgiftspolitikken for 2008:

  • Samlede skatter og avgifter opprettholdes på 2004-nivå.
  • Fordelingsprofilen i skattesystemet styrkes ytterligere. Regjeringen forbedrer fordelingsprofilen i formuesskatten ved å utvide grunnlagene og øke bunnfradraget.
  • Systemendringene i skattereformen bevares, bl.a. ved at forskjellene i skattesatser mellom arbeidsinntekter og eierinntekter ikke økes. Det sikrer stabilitet og forutsigbarhet i skattesystemet, som er viktig for at det skal være attraktivt å investere og drive næringsvirksomhet i Norge.
  • Skatte- og avgiftssystemet skal fremme miljøvennlig adferd. Det legges stor vekt på miljø- og energiavgifter.
  • Overprisede gebyrer reduseres slik at gebyrene i større grad gjenspeiler faktiske kostnader.
Saken fortsetter under annonsen