138419432_us_co.jpg

Historisk høring i Kongressen

Publisert: 11. september 2009 kl 12.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Torsdag 10.september samles den amerikanske Kongressens komité for vitenskap og teknologi til en høring om den matematiske modellen for risikoanalyse, VaR (Value at Risk), som er den lovpålagte standardmodellen for vurdering av risiko finansinstitusjoner verden over.

Ifølge The Huffington Post er det er første gang i moderne historie at en økonomisk teori blir tatt opp til vurdering av sentrale myndigheter.

VaR-modellen brukes i dag av så å si alle finansinstitusjoner for å beregne risikoen på sine investeringer.

I EU er alle finansinstitusjoner pålagt å bruke VaR-modellen.

Den ligger også til grunn for det norske Oljefondets beregninger av risiko.

Risikoanalysen er kommet i fokus etter at verdens finanssystem nærmest kollapset i fjor høst, og flere eksperter har hevdet at metoden er mangelfull og skjuler den faktiske risikoen i finansmarkedet.

Den sorte svane

Saken fortsetter under annonsen

Derivattrader, finansprofessor og forfatter av bestselgeren "The Black Swan", Nassim Nicolas Taleb, er innkalt som ekspertvitne.

Taleb, som i boken om "Den Sorte Svane" fra 2007 varslet den økonomiske krisen, har vært en av VaR-modellens skarpeste kritikere.

Nå vil amerikanske politikere vite hva som er galt med modellen og om den faktisk har vært en medvirkende årsak til finanskrisen.

Har advart i 15 år

Nassim Taleb og andre finanseksperter hevder at VaR har gjort det mulig for banker og finansinstitusjoner å øke belåningen ut over det forsvarlige og er en vesentlig årsak til nedsmeltningen i banksystemet.

Taleb har advart mot bruk av VaR-modellen de siste 15 årene uten at noen har reagert.

Saken fortsetter under annonsen

Finansprofessoren mener den standariserte risikoanalysen også er skyld i både Asia-krisen og kollapsen i hedgefondet Long Term Capital Management på slutten av 90-tallet.