138371605_parti.jpg

Her er krisepakken

Publisert: 26. januar 2009 kl 10.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

I formiddag ble Regjeringens krisepakke presentert for Stortinget, og som forventet har den en ramme på 20 milliarder kroner. Av dette er 16,75 milliarder kroner rene utgifter, mens 3,25 milliarder kroner kommer i form av skattelette til næringslivet.

- Arbeidsledigheten vil øke

- Dette er de kraftigste tiltakene mot arbeidsløshet i Norge på over 30 år, hevdet Halvorsen i sin redegjørelse til Stortinget klokken 11.00 i dag.

Halvorsen understreket at arbeidsledigheten i Norge er lav sammenlignet med andre land i Europa, og spår at tiltakene vil skape 15.000 nye plasser. Likevel vil arbeidsledigheten stige utover året.

- Arbeidsløsheten vil øke. I Nasjonalbudsjettet ventet vi en arbeidsløshet i år på 2,75 prosent - nå anslår vi en gjennomsnittlig ledighet på 3,5 prosent i 2009 og opp mot 4 prosent mot slutten av året. Til sammenligning var arbeidsløsheten i 2003-4 i gjennomsnitt 4,5 prosent og i årene 1990-93 over 6 prosent. Alle land rundt oss forventer betydelig høyre ledighet enn Norge.

- Et krevende år

- Dette blir et krevende år. De fleste i Norge vil ha trygg jobb, økt reallønn og nyte godt av rentenedgang. Men mange vil oppleve utrygghet og noen vil miste jobben sin, sa Halvorsen til Stortinget.

Saken fortsetter under annonsen

Her er hovedpunktene i pakken:

  • Totalramme på 20 milliarder kroner. 16,75 milliarder er økte utgifter, resten kommer i form av skattelette.
  • I tillegg økes det oljekorrigerte underskuddet med 7 milliarder som følge av endringer i anslåtte utgifter og inntekter, slik at bruken av oljepenger totalt øker med 27 milliarder kroner ut over det vedtatte budsjettet.
  • Næringslivet får 3,25 milliarder kroner i skattelette, mens kommunene får 6,4 milliarder kroner. Blant annet er det gitt rom for 1.500 flere sykehjems- og omsorgsplasser.
  • Investeringsrammen for skolebygg og svømmeanlegg økes fra 2 til 3 milliarder kroner, mens investeringsrammen for kirkebygg økes med 400 millioner kroner.
  • 3,8 milliarder kroner går til samferdsel. Blant annet skal innsatsen for rassikring styrkes og enkelte jernbaneinvesteringer framskyndes.
  • 320 nye stillinger opprettes i NAV.
  • 460 nye sivile stillinger opprettes i politiet, for dermed å frigjøre polititjenestemenn til operativt politiarbeid.
  • Fradragsgrunnlaget for egen forskning i Skattefunn-ordningen økes til 5,5 millioner kroner.

Grønn tråd

Finansministeren vektla det hun hevder er en grønn tråd i krisepakken.

- Det er en kraftig grønn tråd gjennom alle tiltakene for arbeid. Svært mye av kommunenes vedlikeholdsoppgaver vil bedre miljøet og spare energi for framtida. Nye statlige bygg vil følge strengere krav til energibruk. Samferdselstiltakene har en klar grønn profil. De tiltakene vi i dag presenterer følger opp det breie klimaforliket i Stortinget på en lang rekke områder, sa Halvorsen.

Det statlige energiorganet ENOVA styrkes med 1,2 milliarder kroner, noe Halvorsen mener vil gi en økt innsats for energieffektivitet i industri, bygg og anlegg. I tillegg gis det nesten én milliard til testanlegget for karbonfangst på Mongstad.