Halvorsen: - Krevende arbeid med kredittpakken
Finansministeren rakk bare en rask gjesteopptreden da hun foreleste om regjeringens perspektivmelding under Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Lysebu i Oslo onsdag formiddag. Arbeidet med kredittpakken er krevende, spesielt på en dag med rentemøte i Norges Bank og spørretime i Stortinget.
- Det er mye vanskeligere å sette sammen denne pakken enn den forrige tiltakspakken. Tiltakene vi setter inn må bidra til at bankene gir lån og at næringslivet får kreditt igjen, sier Halvorsen.
- Det kommer helt sikkert til å være enkeltbedrifter som også etter at tiltakene er iverksatt vil klage over at de ikke får lån, men jeg føler meg trygg på at tiltakene vi setter inn kommer til å virke etter hensikten, sier hun.
Får ikke lån
Bedriftene sliter med å skaffe seg lån og kreditt fordi bankene er svært skeptiske til å låne ut penger i dagens økonomiske situasjon. I tillegg har obligasjonsmarkedet i praksis så å si stoppet helt opp, ved at omkostningene er så høye at ingen er interessert i å betale dem.
Verken Halvorsen eller statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har villet avsløre hvilke konkrete tiltak som bli vurdert eller hvor mye penger som blir lagt inn, med begrunnelse i at opplysningene er markedssensitive.
Ifølge Halvorsen går drøftingene helt inn i regjeringens underutvalg, hvor de tre partilederne i regjeringen sitter.
Sensitiv informasjon
Hovedintensjonen med kredittpakken er ifølge Stoltenberg å se på «hvordan myndighetene kan bidra til å få i gang utlånene og kredittilgangen», slik han formulerte det etter møtet i kontaktutvalget for arbeidslivet tirsdag.
- Dette er så børssensitiv informasjon at det er avgjørende at vi presenterer den for markedet og offentligheten på en korrekt måte, sa han. (©NTB)