Halvorsen: - Krevende arbeid med kredittpakken

Publisert: 4. februar 2009 kl 14.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Finansministeren rakk bare en rask gjesteopptreden da hun foreleste om regjeringens perspektivmelding under Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Lysebu i Oslo onsdag formiddag. Arbeidet med kredittpakken er krevende, spesielt på en dag med rentemøte i Norges Bank og spørretime i Stortinget.

- Det er mye vanskeligere å sette sammen denne pakken enn den forrige tiltakspakken. Tiltakene vi setter inn må bidra til at bankene gir lån og at næringslivet får kreditt igjen, sier Halvorsen.

- Det kommer helt sikkert til å være enkeltbedrifter som også etter at tiltakene er iverksatt vil klage over at de ikke får lån, men jeg føler meg trygg på at tiltakene vi setter inn kommer til å virke etter hensikten, sier hun.

Får ikke lån

Bedriftene sliter med å skaffe seg lån og kreditt fordi bankene er svært skeptiske til å låne ut penger i dagens økonomiske situasjon. I tillegg har obligasjonsmarkedet i praksis så å si stoppet helt opp, ved at omkostningene er så høye at ingen er interessert i å betale dem.

Verken Halvorsen eller statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har villet avsløre hvilke konkrete tiltak som bli vurdert eller hvor mye penger som blir lagt inn, med begrunnelse i at opplysningene er markedssensitive.

Ifølge Halvorsen går drøftingene helt inn i regjeringens underutvalg, hvor de tre partilederne i regjeringen sitter.

Saken fortsetter under annonsen

Sensitiv informasjon

Hovedintensjonen med kredittpakken er ifølge Stoltenberg å se på «hvordan myndighetene kan bidra til å få i gang utlånene og kredittilgangen», slik han formulerte det etter møtet i kontaktutvalget for arbeidslivet tirsdag.

- Dette er så børssensitiv informasjon at det er avgjørende at vi presenterer den for markedet og offentligheten på en korrekt måte, sa han. (©NTB)