138370967_barac.jpg

Garanterer for USAs gjeld

Publisert: 14. mars 2009 kl 21.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Investorer kan ha "absolute confidence" i amerikanske investeringer, sa Obama på en pressekonferanse lørdag.
Uttalelsene til presidenten kommer etter at Kinas statsminister, Wen Jiabao, på torsdag ga uttrykk for at han var bekymret for landets beholdning av amerikanske statsobligasjoner og ønsket forsikringer om at investeringene er trygge.

Eier halve USA

Obama er avhengig av at Kina fortsetter å kjøpe amerikanske statsobligasjoner nå som USA må selge et rekordstort antall statsobligasjoner for å finansiere stimuleringspakken på 787 milliarder dollar.
Kina er fra før den største investoren i amerikansk gjeld med statsobligasjoner for 696 milliarder dollar per 31. desember 2008.
Utenlandske investorer eier nesten halvparten av den totale amerikanske statsgjelden på 3100 milliarder.

Verdens beste økonomi

Obama viser til at utenlandske investeringer øker. Netto kjøp av langsiktige rentebærende papirer økte med 34,8 milliarder dollar i desember, sammenlignet med netto slag for 25,6 milliarder måneden før, ifølge finansdepartementets siste rapport.
- Jeg mener det er en anerkjennelse av stabiliteten, ikke bare i vår økonomi, men også i vårt politiske system, sier Obama og legger til at den private sektor har vært med på å skape verdens mest dynamiske økonomi.

Nordmenn er storinvestorer

Norge er den tiende største investoren i amerikansk statsgjeld, men fordelt per innbygger er vi faktisk den største.
Per desember eide den norske staten, blant annet gjennom Oljefondet, amerikanske statsobligasjoner for 62 milliarder dollar, cirka 426 milliarder kroner. eller cirka 90 000 per snute.

Saken fortsetter under annonsen

Flere økonomer advarer mot faren for å skape en ny økonomisk boble med det gigantiske statlige obligasjonssalget som følge av de mange krisepakkene.