138372554_g7_fi.jpg

G7-møtet: Store ord er lite verdt

Publisert: 11. oktober 2008 kl 13.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- G7-landene er enige om at den nåværende situasjonen krever øyeblikkelige og eksepsjonelle tiltak. Vi forplikter oss til å arbeide samme for å stabilisere finansmarkedet og gjenopprette kredittflyten for å støtte global økonomisk vekst, skriver de i en felles prinsipputtalelse.

- Med alle midler

Ifølge uttalelsen arbeides det med følgende fem hovedpunkter:

1. Konkrete tiltak og bruk av alle tilgjengelige virkemidler for å forhindre at viktige finansinstitusjoner går over ende.

2. Grep som kan løsne det fastlåste lånemarkedet og sikre at banker og andre finansinstitusjoner får bred tilgang til likviditet og finansiering.

3. Sikre at banker og andre større finansielle aktører kan reise nok kapital fra offentlige og private kilder slik at tilliten gjenopprettes og utlån til bedrifter og privatpersoner gjenopptas.

4. Sikre at hvert enkelt lands innskuddsgaranti er gode nok til at folks sparepenger er trygge.

Saken fortsetter under annonsen

5. Tiltak for å gjenstarte sekundærmarkedet for boliglån og andre verdipapirbaserte eiendeler.

Fine ord

Uttalesene fra G7-møtet inneholder likevel ingen spesifikke tiltak, og det er det markedet venter på.
- En uttalelse som dette burde kommet for lenge siden, sier økonomiprofessor Eswar Prasad ved Cornell University til CNNMoney.com.
- Vi trenger å se at noe faktisk skjer. Men markedet er litt bekymret for at sentralbankene begynner å gå tom for ammunisjon, sier Prasad som også er medlem i den anerkjente tenketanken Brookings Institution.

Klokken tikker

Ifølge eksperter er det eneste som kan gjenopprette tilliten til det finansielle systemet en garanti fra regjeringene i hvert enkelt land om at banker ikke skal kollapse.
Det kan gjøres på flere måter; for eksempel ved å pumpe penger direkte inn i bankene, eller garantere for lånene bankene imellom (interbanklån) i pengemarkedet slik den britiske regjeringen har foreslått.
- Det de bør si er at regjeringene i G7-landene vil stille seg bak sine respektive nasjoners banker med alt de har av både tiltro og penger, sier administrerende direktør Lakshman Achuthan hos Economic Cycle Reasearch.
G7-ministrene må legge frem en plan før markedene åpner i Asia mandag morgen for å unngå mer skade, mener Achuthan.
- Den sene responsen har allerede gjort en mild resesjon i USA om til en mer omfattende en, legger han til.