138370957_g20_l.jpg
G20-LANDENEs finansministre samlet utefor London i helgen.

G20: - Lite vi kan gjøre

Publisert: 15. mars 2009 kl 23.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Uansett hvor store forventninger enkelte statsledere har til toppmøtet 2. april, er ned lite G20-landene kan gjøre i forhold til den økonomiske krisen.

Finansministrene fra verdens 20 rikeste land som møttes i helgen for å forberede G20-toppmøtet 2.april gjorde et foreløpig forsøk på å bli enige om en strategi for å håndtere finanskrisen.

Men det eneste som kom ut av møtet utenfor London er et løfte om å stille nødvendig kapital til rådighet for de fremvoksende markedene i Asia, Øst-Europa og Latin-Amerika.

Uenigheten mellom EU og USA om behovet for flere økonomiske stimuleringspakker og eventuelle nye reguleringer, ble ikke diskutert, skriver Reuters.

OECD-sjefen, Angel Gurria, beskriver situasjonen slik; - Det er ingen magisk trylleformel. Vi snakker ikke om å trekke kaniner opp av flosshatter.

Hedgefond

Finansministrene er ellers enige med sine respektive statsministre at hedefondene ikke lenger skal unnslippe reguleringer.

Saken fortsetter under annonsen

Men det som i følge økonomene betyr mest akkurat nå er en felles forpliktelse til å gjøre det som er nødvendig for å holde verdensøkonomien flytende, og at USAs regjering kommer frem til en konkret plan for hvordan de råtne og uselgbare verdipapirene i bankene skal håndteres.

USA avgjør

- Vi henger på håpet om at USA endelig vil finne den magiske oppskriften for å gjenopprette åpenheten og tilliten i finansmarkedet, og at det vil skje snart, sier sjeføkonom Marco Annuziata hos UniCredit til Reuters.

- En positiv ting som kan sies om dette møtet er at de politiske lederne i de landene som, mer eller mindre, betyr noe for verdensøkonomien i det minste snakker med hverandre, sier Deutsche Bank sin spesialist på internasjonal økonomi, Tomas Mayer.