138371302_ecb.jpg

Frykter europeisk kollaps

Publisert: 13. februar 2009 kl 10.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Et internt EU-dokument som den britiske avisen The Daily Telegraph har fått tilgang til viser at europeiske banker sitter på råtne usalgbare gjeldspapirer for til sammen 16 300 milliarder pund - svimlende 158 000 milliarder kroner.

Må kjøpes ut

- Estimater for de forventende nedskrivningene viser at budsjettkostnadene ved offentlig dekning av disse kan bli svært store - både i sum og relatert til medlemslandenes BNP, skriver EU-kommisjonen ifølge The Telegraph.
- Det er essensielt at myndighetene støtte gjennom oppkjøp av disse gjeldspapirene ikke blir av et omfang som kan stille spørsmål om gjeldsgrad og finansieringsproblemer,heter det i det 17 sider lange dokumentet som EUs finansministre diskuterte tidligere denne uken.

Dypt bekymrer

Statsledere i Europa og EU-ledere frykter at en ny runde med krisehjelp til europeiske banker vil føre til økt offentlig belåning, samtidig som investorer, særlig dem som låner penger til europeiske myndigheter, begynner å tvile på betalingsevnen i land som Spania, Hellas, Portugal, Irland, Italia og Storbritannian.
EU-kommisjonens tall er betydelige på grunn av den rollen EU-lederne vil spille i rbeidet med å konstruere regler for hvordan disse verdipapirene skal verdsettes. Det skal skje i slutten av måneden på et ekstraordinært EU-toppmøte der nye banktiltak skal diskuteres.
EU er dypt bekymret den økende forskjellen i renter på statlige obligasjoner som de europeiske land utsteder, ifølge den britiske avisen.

Frykter sammenbrudd

Både ministre og EU-ansatte frykter at prosessen kan føre til en ond spiral som vil true både eurosamarbeidet og samarbeidet i hele unionen.
- Disse vurderingene er spesielt viktig i den nåværende situasjonen med økende budsjettunderskudd, økende offentlig gjeld og utfordringer knyttet til nasjonal gjeldsforsikring, advarer EU-kommisjonen i det hemmelige notatet.

Saken fortsetter under annonsen