Finanskrisen: USA klar til aksjon
Finansminister Henry Paulson og representanter for de politiske partiene bekrefter at man er enige om en krisepakke på 700 milliarder dollar som skal forhindre et større økonomisk sammenbrudd.
Aktørene i finansmarket venter nå på at det formelle lovforslaget foreligger, og det endelige stempelet blir satt på papiret.
Det forventes at Bush-administrasjonen vil annonsere krisetiltakene før de asiatiske markedene åpner. Det er under 10 timer til.
Da vil vi få de første indikasjonene på hvordan tiltakene blir mottatt.
Fjerner frykt?
Amerikanske myndigheter håper tiltakene vil gjenopplive lånemarkedet som er gått fullstendig i stå etter at bankene nærmest har sluttet å låne ut penger.
Men det knytter seg usikkerhet til om den store redningsaksjonen vil virke som planlagt.
Ideen er at den amerikanske staten skal kjøpe en mengde potensielle tapsbomber fra bankene og dermed endre psykologien i finansmarkedene verden over. Den finansielle nervemedisinen skal kurere bankene for deres frykt for tap slik at de begynner å låne ut penger igjen, samt helbrede investorene for deres angst for finansaksjer slik at de begynner å investere i dem igjen.
Problemet er at psykologi ikke er en eksakt vitenskap, og det er ikke noe fasitsvar på hvordan denne økonomiske psykoterapien vil virke.
Tillitt på spill
Bernanke og Paulson har gjennomført en serie krisetiltak siden finansboblen sprakk i fjor sommer. Men låneviljen og tilliten i finanssektoren er bare blitt mindre og mindre.
Og flere og flere vanlige amerikanere merker virkningen av krisen.
Hvis ikke Bernanke og Paulson lykkes med redningsoperasjonen kan tilliten til sentralbanken og amerikanske myndigheter få en alvorlig knekk.
Det kan gjøre problemene enda større.
Følg reaksjonene i de asiatiske markedene her.