138372484_barro.jpg
Jose Manuel Barroso og Nicolas Sarkozy.

Europa legger press på USA

Publisert: 18. oktober 2008 kl 17.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Sarkozy og Barroso møter Bush med et mandat fra hele EU om å presse USA til å delta i arbeidet med et nytt økonomisk system for hele verden.
Sarkozy kommer rett fra møte med regjeringen i Canada, og snakket i en tale i Quebec fredag om en "ny verden" og om nye muligheter til å gjøre kloden til et bedre sted.
- Enten så klarer vi å organisere og regulere denne nye verden, og gi den et moralsk innhold, eller så går vi tilbake til et system der hvert land må slåss for seg selv - en verden av egoisme, fanatisme og konfrontasjoner, sa den franske presidenten.
Blant temaene Sarkozy vil ta opp med Bush på lørdagens møte er blant annet den fremtidige rollen til Det Internasjonale Pengefondet, IMF, vidtrekkende valutareformer og bonusordningene i finansbransjen som Sarkozy mener oppfordrer til unødvendig risiko.
- Vi har ikke lov til å gå glipp av denne sjansen til å rekonstruere vår finansielle system, sier han.
Den franske presidenten ønsker seg et økonomisk system som favoriserer entreprenører fremfor spekulanter, og et system som har de nødvendige politiske fullmakter til å gjøre noe med de nye globale utfordringene.

Støttes av England

Også Storbritannias statsminister Gordon Brown har denne uken tatt til ordet for en ny økonomisk verdensordning.
Brown foreslår et nytt internasjonalt toppmøte a la Bretton Woods-forhandlingene i 1944 der rammene for etterkrigstidens finansinstitusjoner ble definert.
- Noen ganger må det en krise til før folk blir enige om at det opplagte, som skulle vært gjort for flere år siden, ikke kan utsettes lenger. Nå må vi skape den riktige, nye arkitekturen for den globale tidsalderen, sier den britiske statsministeren.
Ifølge Brown må dette tuftes på åpenhet, transnasjonal varsling og overvåking. Han foreslår samtidig at nasjonale tilsynsmyndigheter må gå sammen for å følge de selskapene som har aktiviteter i flere land.
- Før nyttår er mitt mål at 30 av verdens største selskaper skal overvåkes av et kollegium av tilsyn, sier Brown.

Lunken Bush

Men USAs president George W. Bush har foreløpig vært svært forsiktig med å kommentere de konkrete utspillene fra sine kollegaer i Europa.
- Våre europeiske partnere tar modige steg. De viser verden at vi er fast bestemt på å klare denne utfordringen sammen. Og de har den fulle støtte fra USA, sier Bush som bare har noen uker igjen av sin presidentkarriere.
Sarkozy og Barroso håper motet med Bush vil ende med enighet om et nytt internasjonalt toppmøte der et nytt økonomisk system vil bli foreslått. Men noen dato for et slikt toppmøte får de neppe.
- Jeg tror ikke møtet vil resultere i noen nye forslag eller avgjørelser om dato og sted for et slikt toppmøte, selv om alle arbeider for det, sier Dana Perino som er talskvinne for Det Hvite Hus og presiserer at USA er fokusert på den akutte krisen i finansmarkedet.
- Jeg tror det viktigste nå er å stoppe blødningene før vi går videre til neste prosjekt, sier den amerikanske presidentens talskvinne.


Krisen forverres

Saken fortsetter under annonsen

Mens presidentene diskuterer den økonomiske krisen, kommer det flere meldinger som bekrefter at problemene spres seg over hele verden.
Fra Ukraina meldes det at IMF vil gi landet 14 milliarder dollar i nødlån.
På Island øker usikkerheten etter at russiske myndigheter antyder at de ennå ikke er overbevist om at de bør gi lån til den kriserammede nasjonen.
Den russiske finansministeren opplyser at utenlandske investorer har trukket 33 miliarder dollar ut av landet i løpet av september.
Ungarn kutter BNP-anslaget for neste år med nesten 2 prosentpoeng, og har inngått en avtale med den europeiske sentralbanken om en ny kredittlinje som skal holde bankene i landet i live.
I Asia sitter regjeringer fra Malaysia til Singapore i krisemøter for å finne ut hvordan de kan re-kapitalisere sine banker og unngå resesjon.
I Japan har regjeringspartiet lagt frem forslag til krisepakke for landets banker.
Og i Sør-Korea forbereder myndighetene aksjoner for å stabilisere markedet, planene vil bli annonsert søndag.