EU-kommisjonen venter bred økonomisk nedtur

Publisert: 3. november 2008 kl 12.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25
Kommisjonen la mandag fram sin halvårlige gjennomgang av de økonomiske utsiktene for EU, som tegner et lite hyggelig bilde for medlemslandene.
Veksten i økonomien til de tre stormaktene blant landene som bruker euroen, Tyskland, Frankrike og Italia, vil stanse opp. Ikke-eurolandet Storbritannia vil gå inn i en resesjon neste år, med et fall på 1 prosent, mener Kommisjonen.
Den tekniske definisjonen på resesjon er negativ økonomisk vekst i to kvartaler på rad.

Ned, ned, ned

Samlet regner EU med en nedgang i veksten for de 15 eurolandene til 0,1 prosent neste år, fra 1,2 prosent inneværende år. For 2010 anslås det en svak økning i veksten igjen, til 0,9 prosent.
For EU som helhet mener Kommisjonen veksten vil reduseres fra 1,4 prosent i år til 0,2 prosent neste år, en kraftig nedjustering av tidligere prognoser.
En forventet hard landing i boligmarkedet vil følges av en økning i arbeidsløsheten på rundt 1 prosent fram mot 2010, mener Kommisjonen.
I likhet med Storbritannia ventes det at Spania og Irland vil oppleve negativ vekst i 2009, med påfølgende voksende køer av arbeidsledige og økende statlige underskudd.

Saken fortsetter under annonsen

Irsk trøbbel

Irland er allerede inne i en resesjon i år, og det samme gjelder to land som ikke har euroen, nemlig Estland og Latvia.
EUs finanskommissær Joaquín Almunia varslet mandag at Irland kan vente seg disiplinære tiltak for å ha tillatt en kraftig forverring i de offentlige finansene.
- Vi vil de kommende ukene begynne arbeidet med forslag til hvordan budsjettunderskuddet skal kunne reduseres, sa Almunia til pressen.
Ifølge EUs prognoser vil det irske underskuddet være langt høyere enn det tillate nivået for EU-landene inneværende år, og bare øke de to neste årene.
Almunia mener ellers det er prekært behov for økonomiske hjelpepakker på EU-nivå og kom med en skarp advarsel mot å tro at finansorkanen i Europa har blåst over.
- Vi trenger koordinert handling på EU-nivå for å støtte økonomien på samme måte som vi har gjort det for finanssektoren, sier Almunia.

(©NTB)