138371006_ecb.jpg

EU avviser flere krisetiltak

Publisert: 10. mars 2009 kl 10.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Flere toppledere i USA oppfordrer de europeiske landene til å øke de økonomiske stimuleringstiltakene for å øke forbruket og bekjempe resesjonen.

Oppfordringen kommer i forkant av helgens møte melllom finansministrene i G20-landene.
- Vi gjør mer i løpet av en uke enn andre land gjør i løpet av et år, sier USAs finansminister Timothy Geithner til Reuters.

Også president Obamas økonomiske rådgiver Lawrence Summers har bedt G20-landene om å pumpe mer penger inn i økonomien for å motvirke effekten av kredittkontraksjonen.
- Det riktige fokus for G20 er den globale etterspørselen, og verden trenger å øke etterspørselen, sier Summers til Financial Times.

Avviser

Ordfører for eurosonens finansministre, Jean-Claude Juncker, avviser at de europeiske regjeringenes finanspolitikk ikke er aggressiv nok.
- De 16 finansministrene er enige om at USAs siste utspill, der de insisterer på at Europa gjør flere budsjettmessige tiltak, er ikke noe vi er glad for, sier Juncker til journalister i Brussel.
- Vi er ikke forberedt på å gå lenger enn de tiltakspakken vi har innført, sier han.

- Vi kommer ikke til å diskutere nye tiltak, bekrefter Tysklands finansminister Peer Steinbrueck, ifølge CNBC.

Ulike syn

Saken fortsetter under annonsen

De totale finanspolitiske tiltakene i EU tilsvarer mellom 3 og 4 prosent av unionens brutto nasjonalprodukt i 2009 og 2010, mens USAs siste krisepakke på 787 milliarder dollar for samme periode tilsvarer 5,5 prosent.

- Robert Gibbs avfeier påstanden i The Wall Street Journal om at det er uenighet mellom G20-landene om hva som skal være hovedtemaet på helgens møte, og sier at både finanspolitikken og regulatoriske reformer skal diskuteres.

- Jeg synes ikke det er noen sprik i det hele tatt, sier Gibbs om The Journals påstand om at USA ønsker mer finansiell stimulering mens Europa fokuserer på strammere reguleringer.

Sprengte budsjetter

Tidligere sjeføkonom i det internasjonale pengefondet (IMF), Simon Johnson, kaller USAs bønn om flere stimuleringstiltak for en logisk feilslutning ("red herring") ettersom de europeiske budsjettene allerede er sprengt.

Han mener man må se USAs uttalelser som en indirekte måte å legge press på de europeiske sentralbankene for å få dem til å bli mer aggressive i sin pengepolitikk.

- Man kan ikke gå til G20-landene å be om mer pengeinnsprøytning fordi sentralbankene er ment å være uavhengige. Så i stedet må man ta opp diskusjonen om finanspolitiske tiltak og håpe signalene blir overført til den europeiske sentralbanken, ECB, sier Johnson.

Saken fortsetter under annonsen

Helgens møte mellom finansministrene i G20-ministrene, samt Kina og India, er et forberedende møte før toppmøtet 20. april der de 27 EU-landene håper å komme frem til en felles plan for å takle finanskrisen.