138379819_.espe.jpg
Espen Garder Haug er en av verdens fremste eksperter på finansiell matematikk og risikoanalyse. (Foto: privat).

Espen Haug: - Aksjemarkedet kan koke over

Publisert: 2. oktober 2007 kl 11.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Aksjemarkedet minner nå litt om kokende vann, hvor den amerikanske sentralbankens er varmekilden. Å prøve å forstå hver enkelt boble i kokende vann er umulig. Vannmengden i koppen stiger derimot raskt og det virker positivt om man ønsker stigning. Faren ligger i at det plutselig kan koke over og at vannmengden i glasset faller dramatisk, sier finansekspert og risikoanalytiker Espen Gaarder Haug til økonomiskrapport.no

Skeptisk til Bernanke

- Personlig er jeg skeptisk til hvordan den amerikanske sentralbankens innsprøyting av likviditet løser de fundamentale problemene, sier han.
- Sluttbrukerne i USA, som virkelig trenger penger, får jo faktisk nå høyere lånerente enn før den amerikanske sentralbanken kuttent renten - om de nå får lån i det hele tatt da! Det er også flere og flere tegn på at vi begynner å få kreditkontraksjon også lokalt i Europa. Blant annet ser vi den ene europeiske banken etter den andre med kredittrelaterte tap.

- Finanskrisen ikke over

Den norske Wall Street-kjendisen mener finanskrisen er lang fra over, og at flere - spesielt mindre banker - kan gå overende.
- Det er kun uker siden folk som sto i kø foran Countrywide i USA og Northen Rock i Storbrittania for å ta ut pengene sine. Det ble av enkelte ble kalt irrasjonelle. Men nå ser man hva som kan skje om man tar det med ro og stoler på at alt går bra. For første gang på lang tid står innskuddhavere i stor fare for å miste deler av sine innskudd i en bankkonkurs, påpeker Espen Haug.
- Det samme kunne muligens ha skjedd med Northern Rock om det ikke hadde vœrt for at den engelske sentralbanken ga dem en håndstrekning.

- Småbanker i fare

- Det er også typisk at myndighetene lar en mindre bank gå overende. Konsekvensene er liten for totaløkonomien, men kan naturligvis vœre en stor tragedie for enkelmennesker. Myndighetene vil typisk prøve å redde de store banken pågrunn av fare for kjedereaksjon. Man må imidlertid huske at det er svårt mange små banker både i USA og Europa. Om mange små banker skulle falle får også totaløkonomien et problem. Dette kan ikke utelukkes på lengre sikt om boligmarkedet i USA fortsetter å falle. I Europa ser vi fallende boligpriser komme stadig nœrmere - september-tallene i Norge var jo ikke akkurat noe å skryte av, sier Haug.
- Men kredittproblemene er langt fra begrenset til et par småbanker. Den sveitsiske storbanken UBS har gått på milliardtap. Den franske banken, Calyon, blåste i forrige måned 250 millioner euro på kredittderivater, og i går kom altså USA's største bank, Citigroup, med resultatvarsel og tapsavskrivninger i milliardklassen. Noe merkelig var det at aksjekursen til Citigroup steg på nyheten, mener finanseksperten.

Saken fortsetter under annonsen

- Irrasjonelt

- Rentekuttet til Ben Bernake og FED har medført at dollaren har fått juling som ventet. Mens både kreditt og valuta har gått omtrent som forventet, ser aksjemarkedene verden over forbausende friske ut. At verdens aksjemarkeder går opp når kreditproblemene på mange måter ser ut til å spre seg kan virke irrasjonelt. Årsaken til dette ligger trolig i trolig i at markedet er i ferd med å bygge opp forventninger om yttligere rentekutt fra FED som de synes å ville feire på forhånd.
- Det er utrolig vanskelig å spå fremtiden, men det blir i alle fall en spennende oktober, sier Espen Gaarder Haug til økonomiskrapport.no