En ikke-avtale om ingenting
USAs president Barack Obama fortalte pressen sent fredag kveld at det var oppnådd en "meningsfull og enestående avtale" mellom verdens statsledere om å redusere klimautslippene frem mot år 2050.
I tillegg er det avtalt å opprette et klimafond på 100 milliarder dollar som skal brukes til klimatiltak i utviklingslandene.
Avtalen ble presentert i København etter forhandlinger på overtid mellom USA og Kina.
- For første gang i historien har alle de store verdensøkonomiene kommet sammen og akseptert sitt ansvar for å handle mot de truende klimaendringene, sier Obama ifølge internasjonale nyhetsbyråer.
Ikke bindende
- Avtalen er ikke juridisk bindene, men det den gjør er å tillate hvert land til å vise verden hva de holder på med, og det vil være enighet om fra hvert land at vi er i dette sammen. Vi vil se hvem som møter, og hvem som ikke møter de, de felles forpliktelsene som har blitt framsatt, sier Obama.
- Vi vet at de tiltakene vi gjør ikke alene er nok for å komme dit vi behøver å være innen 2050, men det er derfor dette skal være det første skrittet.
Obama mener der er nødvending med en juridisk bindende avtale, men at man ikke kunne sitte å vente på at alle skulle bli enige om detaljer.
X- og Y-avtale
Avtalen ikke er juridisk bindende og det er opp til hvert enkelt land om de vil skrive under på eller ikke,
Dem som skriver under forplikter seg kun til å delta i arbeidet med å redusere klimagassutslippene - individuelt eller kollektivt - med 80 prosent frem mot år 2050.
Hver land kan selv fylle ut hvor mange prosent de vil redusere sine utslipp med frem til 2020 - X prosent i forhold til 1990 og Y prosent i forhold til 2005.
I følge avtalen skal konkrete mål og forpliktelser nedfelles i en ny avtale innen 2016.
HER ER EN KOPI AV DEN ORIGINALE AVTALE-TEKSTEN.
Politikere skuffet - miljøvernere rasende
Det er tilsynelatende ingen - bortsett fra Obama - som er fornøyd med avtalen.
"La oss være ærlige, dette er ikke en perfekt enighet. Den fjerner ikke klimapresset, klimatrusselen mot menneskeheten", sa EU-formann, statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressekonferanse natt til lørdag.
"Vår framtid er ikke til salgs. Jeg beklager å meddele dere at Tuvalu ikke kan akseptere dette dokumentet," sier Ian Fry som representerer den lille øystaten i Stillehavet som ligger an til å forsvinne i havet dersom havnivået stiger så mye som fryktet.
Fry kaller dokumentet et forræderi av bibelske proporsjoner.
"Det ser ut som vi er blitt tilbudt 30 sølvpenger for å forråde vårt folk og vår framtid."
Meningsløst
Greepeace: "København er åsted for en forbrytelse i dag, og de skyldige er på vill flukt til flyplassen. Her er det verken mål for utslippskutt eller en juridisk bindende avtale", sier John Sauven fra den britiske avdelingen av Greenpeace.
Friends of Earth: "Avtalen en ynkelig fiasko, og sier at de rike landene dermed har dømt millioner av verdens fattigste til sult, lidelser og tap av liv etter hvert som klimaendringene kommer." Det sier organisasjonens leder Nnimmo Bassey. "Ansvaret for dette katastrofale resultatet ligger direkte hos de rike landene,"
World Development Group: "Toppmøtet har vært et eneste kaos fra begynnelse til slutt, og til slutt endt i en skammelig og monumental fiasko som dømmer millioner verden rundt til ubeskrivelig lidelse," sier Tim Jones i WDG. "Å si at denne avtalen på noen måte er historisk eller meningsfylt er å forfalske det faktum at den er tom for innhold. Den er i virkeligheten meningsløs."