Eksplosiv vekst av piratprodukter

Publisert: 25. september 2009 kl 15.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Alle typer produkter og bransjer er rammet, og det illegale markedet er i eksplosiv vekst. 200.000 europeiske arbeidsplasser går tapt hvert år.

Og det dreier seg ikke bare om opphavsretten til åndsprodukter som musikk, film og dataprogrammer slik vi nå nesten daglig leser og hører om i mediene. I Danmark er den nyoppnevnte familie- og forbrukerministeren Carina Christensen stevnet inn for høyesterett, anklaget for å ha piratkopiert kommoder. Den danske ministeren eier en møbelfabrikk, og en amerikansk møbelprodusent anklager hennes firma for å ha kopiert deres kommoder. Saken kommer trolig for retten neste år, melder den danske avisa Jyllands-Posten.

I Kina går Nokia rettens vei for å stoppe piratkopiering av noen av sine mobiltelefoner, og slik kan vi fortsette med å ramse opp alle mulige slags ulovlige produkter fra italienske skinker, kniver, vesker eller klokker, til livsviktige hjertemedisiner og bremseklosser til bilen.

Truer verdenshandelen.

Tall fra EU viser at piratkopiering har steget med 12 prosent siden 2003, og de siste åtte årene med hele 1000 prosent. OECD anslår at markedet for piratkopierte produkter utgjør mellom fem og sju prosent av verdenshandelen, ifølge Teknisk Ukeblad. Bladet refererer også til et skriv til den østerrikske justisministeren i fjor sommer. Her kommet det fram at piratkopiering resulterer i 200.000 tapte arbeidsplasser hvert år i Europa på grunn av denne ulovlige vareproduksjonen rundt i verden.

Business Software Alliance (BSA), som driver med opplysning rundt opphavsrett og bekjempelse av privatkopiering, mener at 35 prosent av all software som ble installert i 2005, var ulovlig. Det resulterte i et årlig tap i denne industrien på 34 milliarder dollar, melder BBC.

Verstinger.

Saken fortsetter under annonsen

De verste landene i verden når det gjelder ulovlig kopiering av åndsprodukter fra nettet, er Vietnam og Zimbabwe. I Kina har piratkopieringen avtatt noe etter at myndighetene i fjor sommer satte i gang en storoffensiv mot piratkopiering og stengte en rekke butikker som drev slikt salg.

Jusprofessor Jens Schovsbo ved Københavns Universitet er med i en arbeidsgruppe som skal komme med anbefalinger til et nytt, revidert europeisk system for patenter og opphavsrettigheter. Han mener det er behov for å finne nye modeller.

- Spesielt hva angår immaterielle rettigheter, befinner vi oss nå i en brytningstid som krever at vi tar systemet opp til revisjon, sier han.

Det finnes lys i tunnelen og løsninger både i det små og på makronivå. Kampen mot falske varer var nylig tema på en verdenskonferanse i regi av Interpol, World Intellectual Property Organization (WIPO) og World Customs Organization (WCO).