138371214_penge.jpg

Dyster framtid for norsk økonomi

Publisert: 19. februar 2009 kl 14.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Har du ektefelle, jobb, hus og boliglån og sørger for ikke å miste noe av det i år, vil det økonomisk sett gå deg godt i 2009 sammenlignet med tidligere år. I andre tilfelle tør ikke Statistisk sentralbyrå (SSB) love noe som helst. For i realiteten er framtidsutsiktene til norsk økonomi dystre, ifølge forsker Torbjørn Eika, som torsdag la fram prognosene til SSB under presentasjon av Økonomisk utsyn 2008.

- Ja, fallet ser ut til å bli mye kraftigere enn vi så i desember. Det som virkelig peker nedover er utsiktene for verdensøkonomien og dermed utsiktene for jobbsikkerheten og produksjonen i konkurranseutsatt virksomhet her hjemme, sier Eika til NTB.

Økonomien krymper

Fallet i norsk økonomi er allerede i full gang og kommer til å bli forsterket i år. I fjerde kvartal falt bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge med 0,2 prosent, ved utgangen av året skal BNP ha falt med 1,7 prosent, viser prognosene fra SSB.

Fallet blir også dypere og mer langvarig enn byrået klarte å forutse før nyttår. Lavkonjunkturen snur ikke før i 2011, ifølge prognosene. Den eneste grafen som peker oppover er den som viser antallet forventet arbeidsledige.

- Hvis du greier å beholde jobben, ikke skiller deg og i tillegg har en del i lån, skal det gå deg ganske bra. Da vil lav rente og vekst i reallønna gi deg økt kjøpekraft. Men hvis du skiller deg og må selge huset for å kjøpe to mindre leiligheter, ser nok framtida noe mørkere ut, sier Eika.

125.000 ledige

Saken fortsetter under annonsen

For allerede sterkt svekkede eneboligpriser skal ned ytterligere 10 prosent i år, arbeidsledigheten kommer til å makse ut på 125.000 på årsbasis og arbeidsplassene er truet på grunn av lavere aktivitet og kredittørke, spår SSB.

Eika peker på at vi kommer til å se et todelt arbeidsmarked, der det er stor forskjell avhengig av hvilken bransje du jobber i.

- Folk som jobber i offentlig sektor og folk i bransjer som leverer til offentlig virksomhet vil kunne se relativt lyst på framtida, sier han. SSB venter imidlertid at det i perioden 2008-2011 i industrien alene vil være 40.000 færre sysselsatte.

Privat forbruk ned

Økt arbeidsledighet og stor usikkerhet vil bidra til at vi vil konsumere mindre i året som kommer. SSB spår at husholdningenes konsum vil falle med 0,4 prosent.

Men lavere renter ventes å bremse denne nedgangen. Det private forbruket har allerede vært i tilbakegang i de tre foregående kvartalene, og vil fortsette i første kvartal i år før det stanser. Først i 2010 er det ventet stigning i forbruket.

Bakgrunnstallene viser at det i stor grad er bråstopp i bilkjøpene som bidrar til at privat forbruk går ned.

Saken fortsetter under annonsen

SSB venter en vekst i reallønna i år på 4,5 prosent, men mye av veksten tas ut i form av en kraftig økning i spareraten fra 2,1 prosent i fjor til over 7 prosent i år og neste år. (©NTB)