138371949_haral.jpg
Harald Magnus Andreassen. Foto: First Securities

Dødelig kombinasjon

Publisert: 12. desember 2008 kl 10.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Bortsett fra Island og Irland, er det ingen rike land som har opplevd en like rask oppbremsing i veksten som Norge over det siste året, skriver sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities i en kommentar i Dagens Næringsliv fredag.

Han peker på at vi i Norge har trodd at problemene skyldtes bankkrisen ute, og at det derfor ikke hastet med tiltak for å hindre en kraftig økning av ledigheten her.
- Analysen er nok dessverre feil. Derfor trengs kraftige politikkgrep, raskt, også i Norge, slik vi ser i alle land rundt oss. Vi trenger ikke vente på flere data. Når støvet har lagt seg og vi vet at det har gått galt, er det for sent, skriver han.

Dødelig kombinasjon

Andreassen mener at Norge nå har en dødelig kombinasjon av et bankvesen som fungerer dårlig, bedrifter som må kutte bemanningen og investeringer og husholdninger som vil øke sparingen, ifølge DN.no.
- Det fører til at myndigheter i alle land nå gjør desperate grep for å hindre at nedturen blir altfor hard, skriver sjeføkonomen.
Derfor burde Norges Bank ha kuttet renten kraftig allerede, og minst 1,5 prosentpoeng denne uken og ikke ventet med å ta beslutningen på det planlagte rentemøtet neste uke.
- Ikke fordi disse dagene betyr noe «reelt sett», men fordi en fremskynding ville ha vist at myndighetene forstår situasjonen og tar uvanlige grep for å støtte økonomien, mener Andreassen.

- Ikke hør på SSB

Regjeringen burde i tillegg lagt frem plan B nå, og ikke om to måneder slik det er varslet.
- Om den hadde laget en slik plan i løpet av høsten, slik vi alle trodde den hadde gjort, skriver han.
Han oppfordrer regjeringen til å ikke ikke lytte til Statistisk sentralbyrå (SSB) som mener at skattelette ikke virker.

Saken fortsetter under annonsen