Detaljene i bankpakken
Detaljene i bankpakken:
Preferansekapital
Dette er et nytt instrument regjeringen har laget. Det skal fungere som egenkapital, og vil virke omtrent som aksjekapital, men vil ikke gi eierinnflytelse slik aksjer gjør.
De bankene som takker ja til preferansekapital må tilbake betale den innen fem år. Hvis de ikke gjør det, kan staten konvertere pengene til aksjekapital.
Prisen på preferansekapital må hver bank forhandle med det nye organet Statens finansfond. Det er her kravet om måtehold til banktoppenes lønn ligger. Det er ingen beløpsbegrensning for hver bank.
Statens finansfond skal ha mulighet til å tilføre banken kjernekapital gjennom fondsobligasjoner, som er et instrument som allerede er utstedt og godkjent som kjernekapital. Staten mindre risiko her enn ved preferansekapitalen. Obligasjonene blir derfor billigere for bankene. Reglene i forbindelse med disse obligasjonene er slik at de ikke gir bankene samme avlastning på risiko som preferansekapitalen.
Begge instrumentene utformes med et løpende avkastningskrav som skal avspeile både risiko knyttet til utsteder og risiko knyttet til type instrument. Risikovurderingen baseres på objektive kriterier. Kravet til løpende avkastning er betinget av at det er tilstrekkelig årlig overskudd.
Obligasjonene
Statens obligasjonsfond (SOF) er et supplement til andre tiltak som styrker soliditeten og likviditeten i bankvesenet, hvor siktemålet er å unngå en for sterk nedgang i bedrifters mulighet til å få lån. Fondet vil sammen med andre investorer kjøpe ordinære obligasjonslån utstedt av norske foretak i både førstehånds- og andrehåndsmarkedet.
SOF vil på denne måten bidra til økt likviditet og kapitaltilgang i obligasjonsmarkedet, og kan være et viktig bidrag til at den generelle kredittformidlingsprosessen skal virke bedre.
SOF skal forvaltes av Folketrygdfondet med et mandat separat fra Statens pensjonsfond - Norge. Det formelle rammeverket for SOF vil i stor grad likne på det som allerede er etablert for Statens pensjonsfond - Norge. Regjeringen foreslår at fondet forankres i en egen lov. Finansdepartementet vil gi forskrift og utfyllende retningslinjer, samt følge opp den løpende
Hovedtyngden av SOFs investeringer vil være i obligasjoner med moderat kredittrisiko ("investment grade").
Investeringsaktivitetene vil avhenge av markedsforholdene, men regjeringen ser for seg en gradvis opptrapping over det kommende året til anslagsvis 30-50 milliarder kroner. Tiltaket er midlertidig og investeringene skal skje på markedsmessige vilkår.
Regjeringen regner med at Folketrygdfondet kan starte investering av SOF i løpet av noen uker
Lønnsfrys
- Lønninger og øvrige ytelser fryses fram til 31. desember 2010.
- De som har avtalt fastlønn på mer enn 1,5 millioner kroner kan ikke honoreres bonus opptjent i 2009 og 2010. De som har fastlønn under 1,5 millioner kroner kan honoreres bonus med inntil 20 prosent av fastlønnen, men likevel slik at summen av samlede utbetalinger ikke kan overstige 1,5 millioner kroner.
- Etter frysperioden skal Statens finansfond fremforhandle betingelsene for lønn i banker som benytter ordningen. Vilkårene kan ikke gå ut over Statens retningslinjer for lederlønn.
- Ledende ansatte kan ikke motta aksjer eller lignende til gunstige vilkår. Det må ikke iverksettes nye aksjeopsjonsprogrammer, eller forlenge eller fornye eksisterende programmer.
- Avtaler om pensjon og sluttvederlag må utformes i samsvar med Statens retningslinjer for lederlønn.