De konkrete krisetiltakene

Publisert: 26. januar 2009 kl 11.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Les om ndre tiltakene for samferdsel her.

- 3¼ milliarder kroner målrettede skatteletter for næringslivet. Se egen sak her. Les om krispakken generelt her.

- Kommunenes budsjetter økes med 6,4 milliarder kroner. Dermed kan depusse opp og bygge nye skoler, sykehjem og kirker.

- 3,8 milliarder mer til å vedlikeholde og investere i jernbane, veier og havner over hele landet.

- 2,8 milliarder kroner mer til å pusse opp og sette i gang nye byggeprosjekter i offentlig sektor.

- 1,2 milliarder kroner til å ruste opp Norge ved å redusere klimagassutslipp og satse på miljø, gjennom innsatsen for energiøkonomisering og for ny, fornybar energi.

- Vi skal bygge ladestasjoner for el-biler og satse på bioenergi og forskning på havvindmøller. Styrking av jernbanen og gang- og sykkelveier er en svært viktig del av økningen på samferdselsbudsjettet.Vedlikeholds- og byggeprosjektene sikrer oss også mer energieffektive bygg og bedre inneklima fordi de vil følge nye byggeforskrifter, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Saken fortsetter under annonsen

- 2 nye milliarder går til omstilling og nyskaping i næringslivet.I tillegg kommer økte lånerammer og lavere skatt til bedriftene. Regjeringen styrker Innovasjon Norge, Argentum og GIEK.

- Bevilgningene til NAV økes for å følge opp de som blir arbeidsløse, vi forbedrer permitteringsregelverket og øker tilskuddet til lærlinger.Økt innsats på ulike områder vil sikre aktive statlige tiltak overfor bedrifter, bransjer og regioner som rammes av arbeidsløshet og som må ruste seg for framtida, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Bedriftene

Regjeringen foreslår å bevilge 150 millioner kroner til en ny etablererstipendordning.

I tillegg går 165 millioner til næringsrettet forskning. Av dette går 75 millioner til Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) BIA har som mål å stimulere til forskningsbasert innovasjon i næringslivet. Økningen gjør det mulig å realisere flere prosjekter innenfor områder som for eksempel bioteknologi, IKT, miljøteknologi, vareproduksjon og bygg.
Ordningen med nærings-ph.d. styrkes med 25 millioner kroner. Bedriftene får dekket 50 prosent av stipendiatsatsen i en treårsperiode slik at en ansatt kan ta doktorgrad.

Regjeringen vil styrke ordningen Forsknings- og utviklingskontrakter (OFU/IFU) under Innovasjon Norge med 65 millioner kroner. Ordningen støtter innovative prosjekter mellom kunder og leverandører over hele landet.

Innovasjon Norge får økte låne- og garantirammer på 880 millioner kroner. Selskapet får også 470 millioner kroner i økte tilskudd, inkludert en ny etablererstipendordning på 150 millioner kroner. Økningene åpner for å gi støtte til både flere og større prosjekter uavhengig av geografisk plassering.

Saken fortsetter under annonsen

Argentum, GIEK og Enova

Regjeringen tilfører 2 milliarder kroner i egenkapital til det statlige forvaltningsselskapet Argentum. Pengene skal via aktive eierfond investeres i små og mellomstore selskaper på et forretningsmessig grunnlag. Tiltaket innebærer en rask og målrettet tilførsel av kapital til en del av næringslivet som står for mye nyskaping, men som i dag har betydelige vansker med å få finansiering - både ved lån og egenkapital. Kapitaltilførselen vil stimulere til fortsatt vekst og bærekraftig sysselsetting.

Rammen for GIEKs U-landsordning utvides fra 2,1 milliarder til 3,15 milliarder kroner.

Regjeringen ønsker å benytte en situasjon med ledig kapasitet til å skape en mer miljøvennlig energiforsyning. Regjeringen foreslår å styrke satsingen på miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon med 1,2 mrd kroner i 2009. Forslaget innebærer at aktiviteten på alle områder innen energiomleggingen kan økes.

Behovet for ytterligere tiltak

- Vi har hatt en omfattende kontakt med bedrifter, organisasjoner og næringsliv for å høre hvor skoen trykker og for å sette sammen en best mulig pakke av tiltak. Det har vært en god dialog med opposisjonen, og dette er reflektert i Regjeringens forslag.

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen og Norges Bank har tidligere gjennomført tiltak rettet spesielt mot finanssektoren og penge- og kredittmarkedene. Regjeringen legger fram nye tiltak 9. februar for å styrke bankenes utlånsevne, slik at næringslivet og husholdningene lettere skal få nye lån, sier finansministeren.