138370360_barac.jpg
BUDSJETTUDERSKUDDET kan øke ytterligere på grunn av influensautbruddet.

Ber om milliarder til influensakamp

Publisert: 2. mai 2009 kl 21.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

USAs president opplyser i sin ukentlige redegjørelse til befolkningen at han vil be Kongressen om å bevilge 1,5 milliarder dollar for å bekjempe utbruddet av svineinfluensa - eller Influensa A, eventuelt A-H1N1, som det nå heter.

Pengene skal brukes til innkjøp av mer influensamedisin (som for eksempel Tamiflu), utvikling av vaksine og bedre diagnostisering, samt styrket overvåkningen.

Så langt er det påvist 145 tilfeller av det nye influensaviruset i 22 amerikanske stater. Et barn har mistet livet på grunn av viruset.

Skoler hvor det er påvist influensa, eller er mistanske smitte, skal automatisk stenges for minimum 14 dager, og presidenten oppfordrer alle som føler seg det minste dårlig til om å holde seg hjemme.

- Bruk sykedagene dine, lyder oppfordringen fra den amerikanske presidenten som sier at han heller vil gjøre drastiske ting nå enn å vente til det kanskje er for sent.

Se Obamas tale på YouTube her:


Saken fortsetter under annonsen

Presidentens ukentilge redegjørelser vil fra og med denne uken legges ut på nettstedene Facebook, MySpace og Twitter.

Verrdens helseorganisasjon, WHO, opplyser lørdag at 15 land har rapportert om til sammen 615 tilfeller av A-N1H1.

Forskere arbeider fremdeles med å finne ut hvordan det nye viruset smitter og hvordan det skiller seg fra de vanlige influensautbruddene som tar livet av mellom 250 000 og 500 000 mennesker hvert år.

Nervepirrede uke

Det blir definitivt en nervepirrende uke i finansmarkedet - både i USA og ellers i verden.

Utviklingen av influensaepidemien vil bli fulgt med argusøyne, men det er uansett resutatet av Obamas stresstest av de største amerikanske bankene som blir den største prøvelsen.

Nyhetsbyrået Bloomberg melder lørdag at 14 av de 19 bankene som Finansdepartementet og Federal Reserve har vurdert trenger å øke egenkapitalen.

Saken fortsetter under annonsen

Analytiker Paul Miller hos FBR Capital Markets mener Citigroup, som har mottatt 45 milliarder dollar i offentlig krisehjelp, blir nødt til å skaffe ytterligere 10 milliarder dollar for å oppfylle kravene til sikkerhet.

Resultatet av stresstesten blir offentliggjort tirsdag.

Samme dag skal sentralbanksjef Ben Bernanke svare på spørsmål fra Kongressen om den økonomiske tilstanden, og den siste IMS-indeksen for servicesektoren legges frem.

Torsdag skal Bernanke igjen til Kongressen for å forklare seg om tilsynet med bankene.

Og fredag kommer arbeidsmarkedsrapporten for april.

"Sell in May"

Alle aktører i markedet som har vært med i spillet en stund kjenner ordtaket "Sell in May and Go Away".

Saken fortsetter under annonsen

Og det er et kjent fenomen at aksjemarkedet ofte faller i mai måned.

- Vi har hatt et monster-rally og det har vært mye dekking av short-porsisjoner, sier visedirektør John Schloegel hos Capital Cities Asset Management.

- Hvis du er en sparsommelig investor som har fått anledning til å delta i et gigantisk rally som dette, vil det være fornuftig å trekke seg tilbake nå, spesielt hvis du er tungt eksponert mot aksjer, sier han til Reuters.

- Jeg tror vi topper nå. Markedet virker veldig topptungt. Faktisk så tror jeg en korreksjon vil være sunt, sier direktør og styreformann Carl Birkelbach hos Birkelbach Investment Securities.