Barack Obama er tildelt Nobels fredspris 2009
Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Komiteen har lagt spesiell vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen.
Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk. Multilateralt diplomati står igjen sentralt, med vekt på den rolle FN og andre internasjonale institusjoner kan spille. Dialog og forhandlinger foretrekkes som virkemiddel for å løse selv de vanskeligste internasjonale konflikter. Visjonen om en verden uten atomvåpen har på en kraftfull måte revitalisert forhandlinger om nedrustning og rustningskontroll. Gjennom Obamas initiativ spiller USA nå en mer konstruktiv rolle i å møte de store klimautfordringene verden står overfor. Demokrati og menneskerettigheter skal styrkes.
Det er sjelden at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre framtid. Hans diplomati er basert på forestillingen om at de som skal lede verden, må gjøre det på grunnlag av verdier og holdninger som deles av størstedelen av jordens befolkning.
Gjennom 108 år har Den Norske Nobelkomite prøvd å stimulere nettopp den internasjonale politikk og de holdninger som Obama nå er den ledende talsmann for i verden. Komiteen vil slutte seg til Obamas appell om at «Now is the time for all of us to take our share of responsibility for a global response to global challenges.»
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener tildelingen av nobelprisen til USAs president Barack Obama er et spennende og framsynt valg.
- Det er en viktig pris fordi den kan bidra til å virkeliggjøre presidentens visjoner, sier Stoltenberg.
- President Obama har skapt et nytt internasjonalt samarbeidsklima med vekt på dialog og multilateralt samarbeid. Han har strakt ut en hånd for å løse konflikter med fredelig midler, sier statsministeren.
Stoltenberg trekker også fram Obamas visjon om en atomvåpenfri verden.
- Han har skapt en ny giv i arbeidet med nedrustning og rustningskontroll, sier statsministeren.
Han tror også Obamas initiativ på klimaområdet vil bidra til å få løst de store klimautfordringene verden står overfor.
- Dette er en tildeling med luft under vingene, sier direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt Jan Egeland.
Han er overrasket, men glad over at USAs president Barack Obama er vinneren av årets fredspris
- Jeg er glad for at komiteen viser at den evner å vente til siste sekund med å ta sin avgjørelse, og slik kan premiere Obamas arbeid med å avskaffe atomvåpen, sier Egeland til NTB.
- Obama representerer et sjeldent nytt håp i internasjonal politikk. Med sin forhandlingsvilje og interesse for freds- og menneskerettigheter har han gjort mer i sine første åtte måneder som president enn hans forgjenger greide på åtte år, sier Egeland.
- Det er også veldig viktig å vise den splittede amerikanske opinionen at vi støtter Obamas visjon om at USA skal lede an internasjonalt gjennom forhandlinger og ikke alenegang. Dette vil gå rett inn i den internasjonale diskusjonen, mener Egeland.
Aps parlamentariske leder Helga Pedersen synes at tildelingen av fredsprisen til president Barack Obama er spennende og riktig.
- President Obama har strakt ut en hånd til mange land og folk som USA tidligere har vært uenig med, særlig islamske land. Han har skapt håp gjennom dialog og en ny tilnærming. Dette vil forplikte USA til å fortsette denne kursen, sier Pedersen.
Hun sier det er en dristig tildeling som er trygt i Nobels ånd.
Oslos ordfører Fabian Stang (H) ønsker president Barack Obama hjertelig velkommen til Oslo, men innrømmer at det blir en stor sikkerhetsmessig utfordring.
- Det første jeg tenkte var at jeg håper han kommer til Oslo, sier Stang til NRK.
Ordføreren innrømmer at hovedstaden vil bli stilt på store prøver foran og under et presidentbesøk i desember.
- Ja, det blir en sikkerhetsmessig utfordring, men jeg er sikker på at politiet og lokale myndigheter løser den jobben, sier Stang.
Aller helst ville ordføreren hatt den amerikanske presidenten på besøk i Oslo på 17. mai.
- Det er en oppvisning i demokrati og fred, sier Stang.
- Da vil jeg si at man må se realitetene i verden, mer er det ikke å si om det.
(©NTB)