138372344_cash.jpg

Avgjørende uke for kriserammende Island

Publisert: 3. november 2008 kl 14.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25
Fredag møtes styret i Det internasjonale pengefondet (IMF) for endelig å avgjøre vilkårene rundt lånet på 2 milliarder dollar som er forhandlet fram med Island.
Men landet trenger ytterligere 4 milliarder dollar for å få stabilisert situasjonen i den kriserammede økonomien og få den islandske kronen til å fungere igjen.
- Land som ønsker å bidra til dette, må komme med signaler raskt, slik at hjelpen kan komme på plass etter IMFs retningslinjer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

- Katastrofe

Støre hadde mandag samtaler i Reykjavik både med statsminister Geir Haarde og med sin islandske kollega Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.
Den norske utenriksministeren gjorde det klart at Norge er beredt til å bidra i forbindelse med IMF-pakken.
Samlet har islandske banker opparbeidet seg utenlandske forpliktelser som ni ganger overstiger landets bruttonasjonalprodukt, og bankkrisen truer med å gjøre hele Island til et konkursbo. Den islandske kronen er nærmest satt ut av spill som følge av uroen.
- Dette er en menneskeskapt katastrofe som Island må ta ansvar for, men når et naboland og broderfolk trenger hjelp, vil vi stille opp, sier Støre.

Saken fortsetter under annonsen

Beløp

Under Nordisk Råd i Helsingfors i forrige uke kom ingen konkrete pengesummer på bordet fra de nordiske ministrene, men Støre sier Norge jobber for å få hele fellesskapet med i redningspakken.
- Jeg vil ikke komme med beløp for Norges bidrag nå, men det vil bli offentliggjort innen kort tid, sier Støre.
Sentralbankene i Norge, Sverige og Danmark har allerede siden mai stilt kortsiktige stabiliseringslån til rådighet for Island, men IMF-pakken vil ligge på et helt annet nivå.
- Situasjonen er veldig alvorlig. Island skal justere seg til en kraftig konjunkturnedgang, på kanskje rundt 10 prosent av BNP neste år. Det avgjørende nå er å få valutaen til å fungere igjen, sier Støre.

Ser EU-debatten

Enkelte røster på Island har tatt til orde for at landet burde gå inn i en valutaunion med Norge, for å få stabilisert økonomien.
- Jeg har merket meg det, men det er ikke noe som diskuteres politisk. Island har uansett en begrenset handel med Norge, sier Støre.
EU-tilhengeren Støre peker isteden på mulighetene for en islandsk EU-søknad.
- Det er en synlig EU-debatt hvor meningsmålinger som viser at rundt 70 prosent er positive til EU, sier Støre. (©NTB)