Avgjørende uke for kriserammende Island
Men landet trenger ytterligere 4 milliarder dollar for å få stabilisert situasjonen i den kriserammede økonomien og få den islandske kronen til å fungere igjen.
- Land som ønsker å bidra til dette, må komme med signaler raskt, slik at hjelpen kan komme på plass etter IMFs retningslinjer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.
- Katastrofe
Støre hadde mandag samtaler i Reykjavik både med statsminister Geir Haarde og med sin islandske kollega Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.
Den norske utenriksministeren gjorde det klart at Norge er beredt til å bidra i forbindelse med IMF-pakken.
Samlet har islandske banker opparbeidet seg utenlandske forpliktelser som ni ganger overstiger landets bruttonasjonalprodukt, og bankkrisen truer med å gjøre hele Island til et konkursbo. Den islandske kronen er nærmest satt ut av spill som følge av uroen.
- Dette er en menneskeskapt katastrofe som Island må ta ansvar for, men når et naboland og broderfolk trenger hjelp, vil vi stille opp, sier Støre.
Beløp
Under Nordisk Råd i Helsingfors i forrige uke kom ingen konkrete pengesummer på bordet fra de nordiske ministrene, men Støre sier Norge jobber for å få hele fellesskapet med i redningspakken.
- Jeg vil ikke komme med beløp for Norges bidrag nå, men det vil bli offentliggjort innen kort tid, sier Støre.
Sentralbankene i Norge, Sverige og Danmark har allerede siden mai stilt kortsiktige stabiliseringslån til rådighet for Island, men IMF-pakken vil ligge på et helt annet nivå.
- Situasjonen er veldig alvorlig. Island skal justere seg til en kraftig konjunkturnedgang, på kanskje rundt 10 prosent av BNP neste år. Det avgjørende nå er å få valutaen til å fungere igjen, sier Støre.
Ser EU-debatten
Enkelte røster på Island har tatt til orde for at landet burde gå inn i en valutaunion med Norge, for å få stabilisert økonomien.
- Jeg har merket meg det, men det er ikke noe som diskuteres politisk. Island har uansett en begrenset handel med Norge, sier Støre.
EU-tilhengeren Støre peker isteden på mulighetene for en islandsk EU-søknad.
- Det er en synlig EU-debatt hvor meningsmålinger som viser at rundt 70 prosent er positive til EU, sier Støre. (©NTB)