Arnold erklærer økonomisk unntakstilstand
- California er jo nesten konkurs. Schwarzenegger sier at om vi ikke sparer penger, kollapser delstatsmyndighetene, forteller skolebussjåfør Dave Lundy til NTB utenfor et akvarium i San Diego.
Den økonomiske krisen i California rammer de offentlige tjenestene hardt, med dramatiske kutt i blant annet helse og skoletilbudet. Svært mange barn har mistet skolebussen.
- Dette vil føre til flere ulykker. Foreldrene har dårlig tid og slipper barna av midt i gata, sier Lundy oppgitt.
Det er full krise i California, USAs mest folkerike delstat og verdens åttende største økonomi. Etter at delstatsforsamlingen ikke klarte å enes om et budsjett innen utgangen av budsjettåret tirsdag, erklærte guvernøren økonomisk unntakstilstand. Budsjettunderskuddet er på svimlende 24,3 milliarder dollar, og delstaten mangler 2,8 milliarder i kassa. Nå må det utstedes gjeldsbrev for å betale regninger. Offentlige kontorer i delstaten beordres stengt tre fredager i måneden for å spare penger.
- Fortsatt stolt
Men trass krisen sier guvernør Arnold Schwarzenegger at han er stolt av California.
- Jeg er stolt av California selv om vi er i en krise. Ingen kan vifte med pekefingeren mot California, det er 30 andre delstater som også mangler et budsjett, sier guvernøren.
Schwarzenegger har kalt lovgiverne inn igjen til en spesialsesjon for å forsøke å bli enige om hvordan underskuddet på det foreslåtte budsjettet skal dekkes.
Californias folkevalgte har nå 45 dager på seg til å bli enige om en plan for å få balanse i bøkene. De to sidene er enige om behovet for kutt, men er svært splittet i spørsmålet om økte skatter. Republikanere og guvernøren utelukker skatteøkninger. Det vil være politisk umulig, sier den tidligere Hollywood-skuespilleren, og viser til en folkeavstemning i mai der velgerne sa nei til økte skatter.
- Finner oss ikke i det!
Han har i stedet foreslått flere utradisjonelle tiltak for å kutte kostnader, som for eksempel å sette fri fanger fra fengslene.
For å få balanse i budsjettet ber guvernør Schwarzenegger også om hundrevis av millioner i hjelp fra de store byene i delstaten. Dette er republikaneren Jerry Sanders, ordfører i Californias nest største by San Diego, svært lite begeistret for.
- Vi har dratt til guvernøren for å si at vi ikke tolererer dette, sier Sanders til NTB på sitt kontor i sentrum av San Diego.
- De har et skattesystem som ikke gir mening i det hele tatt. Når tidene er gode, bruker de alt de har i stedet for å legge noe til side. Og når det blir dårlige tider, kommer de etter pengene våre. Det har de gjort to ganger tidligere, sier den frittalende ordføreren videre.
Nei fra Obama
California er blitt rammet svært hardt av boligkrisen og kollaps i skatteinntektene som følge av den økonomiske tilbakegangen. Delstatens arbeidsløshet ligger på 11 prosent, den femte høyeste i landet. Guvernør Schwarzenegger har bedt om føderal støtte på mellom fem og ti milliarder dollar. En kollaps i California vil ha store konsekvenser, men Obama-administrasjonen har sagt nei til å kjøpe fri Arnold.
Årsaken er åpenbar. California er langt fra alene om å ha knallrøde tall i regnskapet. Dersom California får hjelp, er det en lang rekke delstater med budsjettkrise som også vil kreve å bli reddet. Samlet budsjettunderskudd for alle delstatene de neste to årene er anslått å bli mellom 350 og 370 milliarder dollar, ifølge The New York Times.
(©NTB)