138372103_ecb_s.jpg

Åpner for større budsjettunderskudd

Publisert: 26. november 2008 kl 11.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Lavere skatter, spesielt for lavtlønnede, laver moms på arbeidsintensive tjenester og miljøvennlige produkter, og økte budsjettunderskudd.
Det er er en del av oppskriften som skal hjelpe EU-landene gjennom den økonomiske krisen.
EU-kommisjonen forventes å presenterer forslag til flere ny pengepolitiske verktøy som kan brukes for å dempe virkningene av finansuroen i dag, onsdag.

1 prosent av BNP

Det er ennå uklart hvor mye penger hele pakken kan komme til å koste, men den tyske økonomiministeren Michael Glos har foreslått at de 27 EU-landene setter av 1 prosent av sitt brutto nasjonalprodukt til krisetiltak.
Det tilsvarer rundt 130 milliarder euro - cirka 1166 milliarder kroner.
- Ingen medlemsland kan komme unna krisen med å kun vedta nasjonale tiltak. Våre økonomier er alt for avhengige av hverandre, sier EU-kommisjonens ordfører Jose Manuel Barosso, ifølge DN Ekonomi.

Lån uten grenser

Barosso tar til orde for en rekke tiltak som skal virke over landegrensene.
Blant annet bedre tilgang til EUs regionale fond og bedre muligheter for små og mellomstore bedrifter til å låne penger i den europeiske investeringsbanken EIB.
EIB er klar til å stille 30 milliarder uro til disposisjon.
EU-kommisjonen oppfordrer de enkelte land til å stimulere økonomien på den måten som passer dem best, selv om en samordnet aksjon vil ha størst effekt.
Det foreslås også at å gi den pressede bilindustrien flere kriselån.

Åpner for større underskudd

Ifølge opplysninger som er lekket ut i mediene vil EU-kommisjonen også, på grunn av den ekstraordinære situasjonen, se mellom fingrene med land som i en kortere periode bryter EU-pakten og øker underskuddet på statsbudsjettet til over de 3 prosent av BNP som er grensen.

Saken fortsetter under annonsen