138370180_megle.jpg

Advarer mot japanske tilstander

Publisert: 11. mai 2009 kl 16.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Krisepakkene er utilstrekkelige og USAs stresstest av bankene er ubrukelig.

Det sa Nobelsprisvinner i økonomi, Paul Krugman, under et besøk i Kina mandag.

Krugman spår en minimal vekst i USA, både i år og neste år.

Han advarer både Europa og USA mot å havne i samme situasjon som Japan, der den økonomiske veksten har vært tilnærmet 0 siden begynnelsen av 90-tallet.

Til tross for massiv kapitaltilførsel i det japanske banksystemet har landet ikke klart å få fart på økonomien igjen.

Saken fortsetter under annonsen

Halvgjort

- Vi gjør tingene bare halvveis. Det betyr at økonomien kommer til å vingle videre, men uten noen særlig forbedring. Det som bekymrer meg mest er at USA og EU vil tape tiår i den økonomiske utviklingen etter samme mønster som Japan, sier Krugman ifølge Reuters.

Mens økonomer og politikere snakker om "grønne skudd" og tegn til bedring, hevder Krugman at krisetiltakene som til nå er lanser ikke er nok til å snu den økonomiske utviklingen.

- En ny amerikansk krisepakke er påkrevet, sier Krugman.
- USA har behov for svært, svært kraftige stimuleringstiltak, legger han til.

Meningsløst

Saken fortsetter under annonsen

Professor Krugman hevder også at Obama-regjeringens stresstest av de amerikanske storbankene ikke kan brukes til noe som helst, og mener den president Obama og finansminister Geithner bare har kjøpt seg litt tid.

Men uten å spørre seg selv hva som egentlig må til for å få finanssektoren på bena igjen.

- Skal banksektoren på bena igjen må staten gå inn og nasjonalisere Citigroup og kanskje også Bank of America, mener Nobelsprisvinneren.

Politisk tilhører han den amerikanske venstresiden. Krugman har spesielt vært kritisk til finanspolitikken, som har ført til store underskudd på statsbudsjettene. Under kredittkrisen høsten 2008 kritisert han Bush-regjeringen kraftig fordi den ikke hadde arbeidet på en krisepakke, selv etter at krisen startet sommeren 2007.

Saken fortsetter under annonsen