100 milliarder fra regjeringen
Regjeringen foreslår å etablere to nye fond med en samlet kapital på 100 milliarder kroner. De to fondene skal gjøre det lettere for bedrifter og husholdninger å få tilgang til lån og bidra til å stabilisere finansmarkedet, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Regjeringen foreslår å etablere Statens finansfond med en kapital på 50 milliarder kroner. Statens finansfond blir en egen institusjon. Regjeringen betrakter bankene som solide i dag, men vil tilføre dem mer kjernekapital for å styrke deres konkurransekraft.
Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg mener peker på svikten i finansmarkedene, og sier at staten bør bidra med kapital for å sette bankene bedre i stand til å opprettholde normal utlånsvirksomhet. Kjernekapital på 50 milliarder kroner kan isolert sett tilsvare en utlånsevne på 400-500 milliarder kroner, mener de.
Sur pille
- Vi stiller nå opp med fellesskapets ressurser, og setter derfor krav som begrenser lønn og bonus for bankenes ledende ansatte, sier Halvorsen.
For ledende ansatte med en avtalt fastlønn på mer enn 1,5 millioner kroner kan det ikke honoreres bonus opptjent i 2009 og 2010.
For ledende ansatte med en avtalt fastlønn på mer enn 1,5 millioner kroner kan det ikke honoreres bonus opptjent i 2009 og 2010.
Statens obligasjonsfond
Regjeringen vil etablere Statens obligasjonsfond med en kapital på 50 milliarder kroner. Det bidrar til at bedriftene kan hente finansiering ikke bare direkte fra bankene, men også i et styrket obligasjonsmarked. Statens obligasjonsfond skal forvaltes av Folketrygdfondet.
- Obligasjonsmarkedet er tradisjonelt en viktig finansieringskilde for både banker og andre foretak, men fungerer ikke lenger tilfredsstillende. Gjennom et betydelig engasjement fra statens side i dette markedet, kan vi bidra til at det virker bedre, sier finansminister Kristin Halvorsen.
Bytteordningene
12. oktober la regjeringen fram et forslag om en bytteordning, der bankene får låne statspapirer i bytte mot obligasjoner med fortrinnsrett. Stortinget vedtok kort tid etter de nødvendige fullmakter. Ordningen, som har en samlet ramme på 350 milliarder kroner for 2008 og 2009, har lettet bankenes innlånsmuligheter.
Bytteordningen som bankene fikk tidligere blir nå også utvidet. Løpetiden i avtalene mellom staten og deltakerene utvides med inntil fem år i 2009. Hensikten med forslaget er å gi bankene større sikkerhet for langsiktig finansiering, og spre avtalene og forfall på avtalene over flere perioder.
Norges Bank
Sentralbanken har i flere omganger redusert renten. Til sammen er renten siden oktober redusert med 3,25 prosentpoeng til 2,5 prosent.
Budsjettpolitikken brukes nå meget aktivt for å dempe tilbakeslaget i norsk økonomi. Medregnet tiltakene som ble lagt fram for Stortinget 26. januar og de endringene som er foretatt i forbindelse med Stortingets behandling av tiltakene, øker bruken av oljeinntekter med om lag 45 milliarder kroner fra 2008 til 2009, tilsvarende en etterspørselsimpuls på 2,4 prosent av BNP for Fastlands-Norge.
Myndighetene har tidligere økt egenkapitalen i Kommunalbanken og Argentum, økt rammene til Garantiinstituttet for eksportkreditt og Innovasjon Norge, og vi gir statlige lån til Eksportfinans.