Trussel mot arbeidsplassene

Publisert: 5. oktober 2007 kl 17.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Dette er stikk i strid med all finanspolitisk teori og erfaring, og vil føre til høyere inflasjon, og dermed høyere renter enn nødvendig. Betydelige tap av arbeidsplasser i konkurranseutsatt sektor blir resultatet dersom også kronekursen styrker seg som følge av høyere renter. Det er overraskende at regjeringen i en så sterk høykonjunktur som den vi nå er inne i, velger å legge hele ansvaret for å stramme inn i etterspørselen på rentepolitikken og Norges Bank, sier tidligere finansminister Arne Skauge som nå er administrende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

- Burde bremse

- Andre lands regjeringer uten oljeinntekter må husholdere innenfor stramme budsjetter. De greier likevel å bruke finanspolitikken til å bremse i sterke oppgangstider. Det burde også vi greie, sier Skauge.

- Alt for sterk stimulans

- Handlingsregelen for finanspolitikken ble laget på et tidspunkt der ingen så for seg muligheten av slike oljeinntekter som dem vi nå opplever. I dagens situasjon blir 4 prosent - eller for den saks skyld 3,7 prosent som regjeringen bruker - av fondskapitalen en alt for stor stimulans til etterspørselen i økonomien. Norske bedrifters produksjonskostnader ligger allerede langt høyere enn utenlandske konkurrenters. Dersom det norske rentenivået blir liggende klart høyere enn internasjonale renter, og kronekursen av den grunn også blir presset i været, kan situasjonen bli svært vanskelig for konkurranseutsatte norske arbeidsplasser.

- Trussel

- Ingen ønsker seg vel tilbake til situasjonen i 2002/2003, da ti tusenvis av arbeidsplasser forsvant eller ble flagget ut til utlandet. Budsjettet er derfor en trussel mot konkurranseutsatte norske arbeidsplasser, sier Skauge.

Saken fortsetter under annonsen