138431733_olje.jpg

Tar seg vann over hodet

Publisert: 16. februar 2010 kl 08.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Programmet Olje For Utvikling (OfU) tilbyr norsk erfaring med oljeforvaltning til land med oljeressurser. Forsker Ingrid Samset ved Christian Michelsens Institutt mener tanken er god, men er kritisk til at programmet både havner i dobbeltroller, og at OfUs mål er utopiske, ifølge avisen Vårt Land.

Samset viser til at oljerikdom ofte fører til udemokratisk styre, korrupsjon og ujevn fordeling av rikdommen internt i land. De store inntektene kan fort føre til at det bir viktigere for staten å tekkes oljeselskapene enn folket.

- Men det som blir litt idealistisk fra OfU, er at de likevel tror de skal klare å eksportere den norske modellen der man har klart å forvalte oljeinntektene på en bra måte, sier hun til avisen.

Samset mener det er tydelige forskjeller på situasjonen Norge var i, før oljen ble funnet, og situasjonen til land om Nigeria, Angola og Kasakhstan.

Nøkterne

Leder av Norads energiavdeling, som drifter OfU, Petter Nore, mener programme er nøkternt og realistisk.

- Jeg har vært i denne bransjen i 30 år, og vet hvor vanskelig det er å endre på ting. Vi jobber for å få til en litt bedre fungerende administrasjon på olje og mot det sivile samfunn. Dette går sakte og av og til to skritt tilbake. Men jeg tor at det er en effektiv måte å dive bistand på, fordi det handler om noe vi kan, sier han til Vårt Land.

Saken fortsetter under annonsen