138371049_bankr.jpg
La finansinstitusjonene gå konk og la rettsapparatet ordne opp, mener Jim Rogers.

La AIG gå konkurs - ikke USA

Publisert: 3. mars 2009 kl 11.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Verdens største forsikringsselskap, American International Group (AIG) bør få lov til å dø, mener Jim Rogers.

- Å holde AIG og de andre syke finansforetakene i live med offentlige midler risikerer å ruinere hele USA, sier han til CNBC.

Medisinen virker ikke

AIG la mandag frem det største kvartalsvise tapet i historien på 61,7 milliarder dollar.

Forsikringsgiganten, som er sterkt involvert i kredittderivatmarkedet, fikk i går ytterligere 30 milliarder dollar i krisehjelp etter å ha mottatt 150 milliarder i fjor, uten at selskapets økonomiske helsetilstand er blitt noe bedre.

- Det er bedre at AIG går konkurs og vi får en horribel periode på to til tre år, enn at hele USA går konkurs, sier Rogers.
- AIG har forpliktelser for mange tusen milliarder dollar. La dem falle, la rettsapparatet ordne opp, så kan vi starte på nytt, sier han.

USA kan gå konkurs

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge investorlegenden vil videre krisehjelp til finansforetak øke gjeldsspiralen og til slutt forårsake et fullstendig sammenbrudd i verdens største økonomi.

- Jeg synes det er forbløffende. Man ruinerer den amerikanske økonomien, ruinerer den amerikanske regjeringen og den amerikanske sentralbanken.
- Det du er vitne til er historisk. Det er i bunn og grunn en destruksjon av New York som et finanssentrum og en destruksjon av Amerika som verdens sterkeste nasjon, konkluderer Rogers.

- De er sprø

- Ideen er at problemet med for mye gjeld, for mye belåning og for stort forbruk skal løses med enda mer gjeld, større forbruk og økende utlån - disse folkene er sprø, legger han til og sikter i første rekke til sentralbanken og finansdepartementet.

- Makten overføres nå fra pengeflyttere, meglere og forvaltere, til folk som produserer virkelige varer. Det smarteste du kan gjøre nå er å bli bonde, eller starte et landbruksnettverk, sier multimilliardæren, som etter å ha reist verden rundt på motorsykkel og studert økonomiene i hvert enkelt land, har slått seg ned i Singapore.