138425077_rogof.jpg

"Ikke en normal resesjon"

Publisert: 5. november 2009 kl 16.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Harvardprofessoren skriver i sin blogg at det vil være vanskelig for små og mellomstore bedrifter å skaffe kapital i lang tid fremover.

(Bortsett fra hvis du driver en bank av en viss størrelse)

- Det er et populært syn blant økonomiske prognosemakere at jo dypere resesjonen er, jo hurtigere skjer forbedringen. Det er riktig - til en viss grad, skriver Rogoff.

- Etter en "normal resesjon" vil økonomien riktignok i de fleste tilfeller vokse hurtigere enn vanlig de følgende 12 måneder.

Saken fortsetter under annonsen

- Men dessverre: Den Store Resesjonen 2009/2009 er langt fra en normal global resesjon, skriver han.

Den Store Kontraksjonen

Rogoff mener "Den Store Kontraksjonen" er en bedre beskrivelse av krisen.

Bakgrunnen er den massive og simultane tilbaketrekningen i kreditt, handel og økonomisk vekst verden har opplevd, og som Rogoff og kollega Carmen Reinhart beskriver i sin nye bok; "This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly"

Saken fortsetter under annonsen

"The Great Recession was turbo-charged by a financial crisis, making it a far more insidious affair that typically has far more long-lasting effects."

Arroganse og ignoranse

Det er ifølge den kjente økonomiprofessoren hovedårsaken til at politikerne ikke har klart å rydde opp i finanssektoren ennå.

- Jeg har ofte spurt meg selv; hvorfor havner vi i situasjoner som dette gang på gang? Etter å ha studert hudrevis av økonomiske kriser i 66 land, er svaret ganske enkelt; arroganse og ignoranse.

Saken fortsetter under annonsen

- Både investorer og politikere er ofte ignorante når det gjelder de historiske erfaringene vi har med finanskriser, og dem som er litt mer orientert om hva som har skjedd tidligere, andre steder, inntar som oftest holdningen; "Don't worry, this time is different"

Les hele innlegget til professor Kenneth Rogoff her.