Politiet tar opp kampen mot voldtektene

Publisert: 1. november 2011 kl 09.45
Oppdatert: 1. november 2011 kl 08.32

– Det er slett ikke fritt fram for overgripere. Dette er prioriterte saker som vi tar på alvor, og det er ikke avgitt folk fra sedelighetsavsnittet til 22. juli-enheten. Vi må sørge for at de får mer ressurser, og vil utlyse ti stillinger og få på plass dette raskt. Vi må avgi folk fra andre seksjoner for å få sikret at de får ressursene de trenger, sier han til Dagbladet.no.

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl mener Politireserven må settes inn.

– Jeg vet det er mange som sitter klare og vil bli brukt. Politireserven bør snarest samles til «Øvelse Antivoldtekt» for å gjøre Oslo til en tryggere by, sier Dahl til NTB.

Han får ikke støtte i Politidirektoratet.

– Politireserveordningen gir ikke generell adgang til å forsterke politiet. Å bekjempe seksuelle overgrep eller annen alvorlig kriminalitet må løses på annen måte. Tjenesten skal ivareta ordensmessige forhold knyttet til mer alvorlige uforutsette hendelser, som patruljering og vakthold av evakuerte områder, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lilly Næss i Politidirektoratet til NTB

Synlig politi

I løpet av uken innkaller Justisdepartementet Oslo-politiet, Kripos, Politidirektoratet og andre nærliggende politidistriktet for å se på ressurstilfanget i byen.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er en alvorlig situasjon, men vi løser den ikke bare med mer politifolk i gatene. Det er ikke greit at folk starter borgervern hvis de går inn på politiets oppgaver, men den folkemobiliseringen vi ser er veldig grei, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NRK.

Samtidig påpeker Storberget at departementet vil få mer synlig politi.

– Det kom 95 nye politistillinger i forbindelse med 22. juli. Nå trappes den etterforskningen ned. Det er Oslo politidistrikt og også mitt ønske at man nå skal vri ressursene slik at vi får tatt disse gjerningspersonene og også få flere synlige politifolk ute i gatene, sier statsråden.

Lyspærer og trafikkbetjenter

Mandag ettermiddag møtte Gjengedal byrådsleder Stian Berger Røisland (H) til et krisemøte etter helgens anmeldte voldtekter.

Blant tiltakene de to ble enige om var å skifte lyspærer på gatelyktene i byen og be trafikkbetjenter, kommunes ordensvakter og skjenkekontrollører være mer årvåkne. Allerede mandag kveld startet kommunen med å skifte lyspærer.

– Vi ønsker en bedre koordinering av bruken av ordensvakter og ser også på andre aktører i bymiljøet. Enten det er innenfor skjenkekontrollen, rusmiddeletaten eller trafikkbetjentene. Vi vil også se på om vi kan styrke kollektivtilbudet om natten, sier nestleder i byrådet, Ola Elvestuen (V), til NRK.

Saken fortsetter under annonsen

Et annet initiativ kommer fra Terje Bratland, som sto bak rosemarsjen etter 22. juli. Han ønsker å starte en borgervernallianse og vil samle patruljer av frivillige som kan følge jenter hjem til døra.

Ifølge alliansens Facebook-side vil patruljene være iført gule vester påført Borgervern-alliansen.

Daglig leder Lars Norbom i Natteravngruppen i Oslo er kritisk til initiativet. Han synes Bratland burde stilt sin kapasitet til disposisjon for etablerte og anerkjente grupper som Natteravnene framfor å starte en borgervernallianse.

– Natteravnene er anerkjent av Oslo kommune så vel som av politi og publikum, sier Norbom.

I alt åtte personer ble pågrepet for seks forskjellige steder, mistenkt for å stå bak seksuelle overgrep i Oslo i helgen

Kvinnene mobiliserer

Politiet må få større ressurser til å etterforske voldtekter. Det blir ett av hovedkravene over hele landet under markeringen av Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november.

Saken fortsetter under annonsen

Lederen for Kvinnegruppa Ottar i Oslo, Marielle Leraand, sier til NTB at de nå arbeider med et initiativ for å samle flere organisasjoner, blant dem Amnesty International Norge og Islamsk Råd Norge, bak krav om konkrete tiltak som kan gjøre hverdagen tryggere for kvinner.

Samtlige politiske partier vil bli invitert til å delta i markeringen, der ett av målene vil være å oppnå forpliktende løfter fra politiske myndigheter om forsterket innsats. (©NTB)