Politiet inn i Lysbakken-saken
– Det er ikke sikkert, sier stipendiat Birthe Eriksen ved juridisk fakultetet ved Universitetet i Bergen.
– Lysbakken har det konstitusjonelle ansvaret som statsråd, men det kan jo være andre i departementet som rent faktisk har gjort det som eventuelt er lovstridig, anfører hun overfor NTB.
Anmeldt
Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren ble mandag anmeldt for korrupsjon og økonomisk utroskap av Mikkel Dobloug, en lokalpolitiker for Venstre i Nord-Fron i Oppland.
– Jeg synes det er veldig bra at han er anmeldt. Jeg har sagt før at dette er korrupsjon, og mener mitt syn er styrket de siste dagene. Korrupsjon handler om å gi noen en uberettiget fordel i situasjoner hvor det ikke er unaturlig å forvente gjenytelser, sier BI-professor og korrupsjonsekspert Petter Gottschalk til NTB.
Birthe Eriksen, som har vært advokat i flere år og som nå skriver doktoravhandling om selskapsledelse og korrupsjon, mener også det er bra at saken er anmeldt.
– Jeg har ingen mening om Lysbakkens eventuelle straffansvar, men det er positivt at politiet er inne i saken. Vi har sett mange eksempler på at juss blir pulverisert i politikk. Det er også i SVs og Lysbakkens interesse å få avklart dette, sier hun.
Eriksen er medlem av Høyre og sitter i fylkestinget i Hordaland, men understreker at hun uttaler seg som forsker.
– Dersom det er korrupsjon, må noen ha mottatt eller gitt andre en utilbørlig fordel. I Lysbakkens tilfelle kan det tenkes at denne fordelen er kjøp av stemmer eller støtte ved ledervalget i SV, sier Eriksen.
Riksrett
Før Grunnloven ble endret i 2007, kunne statsråder stilles for riksrett ved mistanke om straffbare handlinger begått under utøvelse av sin embetsgjerning.
Nå er dette rommet snevret inn, og statsråder kan kun stilles for riksrett ved brudd på konstitusjonelle plikter.
– Det er det neppe snakk om i dette tilfellet, med mindre opplysningsplikten overfor Stortinget er brutt, sier jussprofessor Eivind Smith til NTB.
Kommunestyrerepresentant Mikkel Dobloug mener det er rett at politiet nå vurderer om Lysbakken har gjort noe straffbart eller ikke.
– Dersom en vanlig person hadde blitt anklaget for korrupsjon, så er det ikke nok å legge seg flat, slik Lysbakken har gjort. Det må være likhet for loven, sier han til TV 2.
Generalsekretær Terje Brevik i Venstre sier til NTB at partiet ikke har noe med anmeldelsen å gjøre.
– Dette er noe Mikkel Dobloug har gjort som privatperson. Politisk hører denne saken hjemme i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sier han.
Høring
Kontrollkomiteen skal behandle Lysbakken-saken tirsdag, og det er ventet at det blir åpnet sak og lagt til rette for høring.
Spørsmålet om Lysbakken selv fattet beslutningen om å tildele penger til Jenteforsvaret eller om det var en av statssekretærene som gjorde det, er uinteressant for komiteen, sier leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
– Saken er alvorlig. Tildelingen av penger til selvforsvarskurset for jenter var i strid med statens regler for økonomisk støtte. Det var også en åpenbar fare ved en tildeling til noe som lå så nært opp til eget parti. Håndteringen skaper ikke tillit, så vi får vi hvordan dette utvikler seg, sier han til NTB.
SVs valgkomité står fast på sin innstilling om at Audun Lysbakken bør bli partiets neste leder. Den politiske stormen rundt pengesaken har ikke fått komiteen til å tvile.
– Vi har gjort jobben vår, og ser ingen grunn til å endre innstilling. De to ukene fram til det ekstraordinære landsmøtet vil gå som planlagt, sier valgkomiteens leder, Tora Aasland, til NTB. (©NTB)