Pårørende krever svar fra politiet

Publisert: 12. august 2011 kl 10.20
Oppdatert: 12. august 2011 kl 09.23

Jeg tror vi må være enige om at politiet mistet verdifull tid og kom for sent til Utøya. Det er en systemsvikt når en drapsmann får holde på så lenge. Vi regner jo med at en ble drept og tre skadd hvert eneste minutt, sier Larsen, bistandsadvokat for en rekke pårørende og etterlatte etter massakren på Utøya.

Hun understreker at hun ikke ønsker å kritisere enkeltpersoner i politiet, men sier det er viktig for de etterlatte å få vite mer om valgene som ble gjort.

Merkelig

At noen beordret Delta-troppen til Storøya i stedet for Utvika havn er uforståelig. Vi må få en begrunnelse. Det er også merkelig at Delta-troppen ble fraktet i en liten gummibåt, sier Larsen.

Hun sier hver av dem som vet at deres barn var i live like før gjerningsmannen ble pågrepet, vil ha svar og at svarene må komme så fort som mulig.

Det er stor frustrasjon blant de pårørende. De føler de ikke kommer videre uten klare svar. Jeg fikk senest i dag en tekstmelding fra en far som sa det er helt uaktuelt å vente til kommisjonen kommer med sin rapport, sier Larsen.

Politiet i Nordre Buskerud valgte torsdag for første gang å gå nærmere inn i de polititaktiske vurderingene som ble gjort i forbindelse med valget av Storøya som kommandoplass. Ifølge politiet var kaia ved Utøya brygge uaktuell som båtutsettingsplass eller kommandoplass i forbindelse med angrepet på Utøya.

Saken fortsetter under annonsen

Det var ikke kjent for politiet at det var mulig å sette ut en båt der, og av taktiske grunner var det også uaktuelt basert på de opplysninger som da forelå, skriver politimester Sissel Hammer i en pressemelding.

Hun sier det også var uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass på grunn av de mange sivile som befant seg der.

Utvika Camping var derfor ikke et mulig valg. I stedet falt valget på Storøya av flere årsaker som er politifaglig vurdert, heter det videre i pressemeldingen fra Nordre Buskerud politidistrikt.

Åpenhet

Samtidig med kravene fra de pårørende ber de ansatte i politiet at den interne evalueringen i etaten må skje med nødvendig åpenhet og med nødvendig tempo.

De siste dagene er blant annet kritikken om sen ankomst til Utøya og at ikke helikopter ble brukt for å flytte beredskapstroppen fra Oslo, blitt kategorisk avvist fra alle ledd i politiet.

Mange spørsmål er ikke besvart, men mange av dem er helt betimelige, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund (PF) til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

I et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ber PF om at den interne analysen av politiets handlinger må gjennomføres på riktig og åpen måte. Helt konkret ber organisasjonen om at statsministeren ber 22. juli-kommisjonen sette opp noen retningslinjer som politiet må følge i sin evaluering.

Selvkritikk

Vi har i en del sammenhenger tidligere etterlyst en mer kritisk gjennomgang, det er det ingen tvil om. Dette er alminnelig kjent innen politiet, sier Johannessen til NTB.

I denne saken må politiet være bevisste på en åpen og involverende evaluering med fokus på læring i alle ledd, skriver forbundsleder Arne Johannessen til statsministeren.

PF uttrykker støtte til Stoltenberg for hans håndtering av krisen landet havnet i da Anders Behring Breivik drepte 77 personer. Samtidig roses initiativet om å opprette kommisjonen som skal granske hva som skjedde.

Det er ikke påkrevd fra etatsledere å avvise kritikk før kommisjonen har startet sitt arbeid, og før enkelte etater har gjennomført en evaluering, står det i brevet med dårlig skjult adresse til sentrale personer i politiet. (©NTB)