På tåketur med Foss

Publisert: 11. oktober 2004 kl 13.32
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

- For å gi næringslivet forutsigbarhet, fremmes det lovforslag om aksjonærmodellen og avvikling av delingsmodellen allerede nå, sa finansminister Per-Kristian Foss i finanstalen i Stortinget 6. oktober. Dette mener skattejurist Trond-Erik Andersen i Simonsen Føyen om statsbudjsettet:

- Vi er på vei inn i tåka. Forslaget til statsbudsjett gir uoversiktlige skatteregler for bedrifter og aksjonærer, noe som lett kan føre til skatteskjerpelse. Selve uforutsigeligheten er i seg selv en stor belastning for næringslivet. Med stortingsvalg og utsikter til regjeringsskifte neste år er det sannsynlig at viktige elementer i de reglene som nå foreslås, vil bli reversert om kort tid. En ny regjering vil lett kunne fjerne de elementene som er positive for næringslivet, slik at konsekvensene på sikt blir skatteskjerpelse, sier Andersen.

Hans kollega, dr. juris Jan Syversen, sier at forslaget til nye regler blir kompliserte, og det er vanskelig å forutse virkningene. Skatteopplegget bidrar ikke til noen forenkling, men snarere til økt aktivitet for å tilpasse seg best mulig. De som skal gi selskapene råd og veiledning kommer til å få mye å gjøre.

Saken fortsetter under annonsen