Optimistiske økonomer

Publisert: 27. juni 2002 kl 14.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Makroøkonomer er ikke kjent for sin optimistiske legning, men i USA spretter de opp den ene etter den andre. Bare overgått av analytikerne (som er programforpliktet i sin optimisme) varsler de nå om bedre tider og spør om det egentlig har vært noen nedtur i det hele tatt i fjor (i betydningen resesjon=to kvartaler med fallende bnp).

For nå øker industriproduksjonen, flere har jobb, forbrukerne kjøper stadig litt mer. Og best av alt: produktiviteten øker fremdeles. Ja, to prosents produktivitetsvekst i 2001 er nærmet naturstridig i en økonomisk nedtur - og ligger nært oppimot den rekordartede veksten i perioden 95-2000 på 2,5 prosent.

De mener alt ligger til rett for god vekst med stabilt lav inflasjon.

Optimismen er altså utbredt igjen, det er bare en gruppe som tviler, toppsjefene. Derfor minner Business Week under overskriften «A new risk: CEO gloom» om at kapasitetsutnyttelsen bare er på 73 prosent - det laveste siden 1983. Og de kommer til å tvile helt til investeringene tar seg kraftig opp igjen. Så får vi se om det blir to prosents bnp-vekst i år - eller fire, som de mest optimistiske tror på.

Saken fortsetter under annonsen