Optimistisk petroleumsindustri

Publisert: 11. november 2011 kl 09.33
Oppdatert: 11. november 2011 kl 08.34

Det er konklusjonene i to ferske rapporter signert næringen selv.

Debatten rundt utbygging i nord har vært preget av skepsis. Kulda, mørketiden og lang avstand til land er bare noen av faktorene som gjør at eventuell petroleumsutbygging må planlegges på en helt annen måte enn utbyggingen for eksempel i Nordsjøen. Store mengder med kunnskap er samlet inn, parallelt med forskning, og Petroleumstilsynet (Ptil) følte behovet for å få orden:

– Veldig mange holdt på med dette, og det var etter hvert en del myter ute og gikk, sier spesialrådgiver Kjell Gunnar Dørum i Petroleumstilsynet til NTB.

De mange meningene og debatten rundt hva som er forsvarlig og mulig å utrette, gjorde at Petroleumstilsynet bestilte en rapport for å samle fakta og reell kunnskap.

Avliver myter

– Vi har ikke funnet de store bombene som skulle tilsi at vi ikke skal kunne bygge ut i nord. Det er selvsagt utfordringer, men vi har teknologi som skal kunne overvinne disse. Rapporten bidrar til å avlive mytene, sier Dørum.

Iris og Universitet i Stavanger (UiS) står bak rapporten «Tekniske og operasjonelle utfordringer ved petroleumsvirksomhet i nordområdene».

Saken fortsetter under annonsen

– Rapporten betyr at vi nå sitter på et faktisk grunnlag for videre oppfølging av aktiviteten i Arktis og det høye nord, sier tilsynsdirektør Finn Carlsen i Ptil.

Et annet mål med rapporten er å skaffe oversikt over hvilke prosjekter som er igangsatt eller planlagt i næringen:

– Resultatet er positivt. Det foregår og er planlagt mange relevante prosjekter i industrien.

Oljet med optimisme

Direktør Gro Brækken Oljeindustriens Landsforening (OLF) er ikke overrasket over Ptils konklusjon:

– Næringen har vært klar over disse realitetene lenge, men vi har jo sett at det like fullt skapes forestillinger om at utbygging i nord blir for komplisert. Det er selvsagt spesielle forhold, det er utfordringer å møte, men de er ikke uoverkommelige, og vi har både kompetanse og teknologi, sier hun.

Torsdag presenterte OLF sin konjunkturrapport for 2011. Rapporten har fått tittelen «Optimisme i norsk petroleumsnæring, men mørkere utsikter for verdensøkonomien», noe som langt på vei oppsummerer OLFs hovedpoeng.

Saken fortsetter under annonsen

– Til tross for usikkerhet i verdensøkonomien vil aktivitetsnivået på norsk sokkel være høyt og økende de nærmeste årene, sier Brækken.

Hun understreker likevel at dette gir ringvirkninger for hele Norge

– For det første har årets storfunn tydeliggjort at dette er en næring for framtiden, noe som igjen skaper en positiv stemning blant unge som skal velge utdanning. Dernest gir det en trygghet å vite at oljen også i framtiden vil sikre norsk økonomi, det gir større investeringsvilje, selv i en usikker verdensøkonomi. (©NTB)