Opsjoner - for lederen, ikke bedriften?

Publisert: 23. juli 2002 kl 15.29
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det var mange bedriftsledere som fikk nedjustert grensen for når deres opsjoner skulle gi penger i pungen i løpet av fjoråret, og noen har vel fulgt etter i år. Argumentasjonen var som vanlig at det skulle motivere ledere som var uerstattelige i utgangspunktet.

Den nylig avgåtte Giles Clark i StepStone var en av dem som ble forsøkt blidgjort på denne måten, men det hjalp som kjent lite for verken den nylig avgåtte sjefen eller bedriften han ledet.

Og trolig er han typisk på denne måten. En ny forskningsrapport, omtalt i Business Week, viser at det er liten eller ingen forskjell på inntjeningen i bedrifter som repriset lederopsjonene, og de som ikke gjorde det (C. Daily Indiana University). Altså: Enten klarte ikke de mer-motiverte lederne å øke inntjeningen eller så brukte de de ekstra pengene de fikk (i 1999) til mer ferie.

Interessant er det også at en annen rapport (A. Pollock, University og Wisconsin) viser at vedtak om bedrede vilkår for lederen (reprising av opsjonen) er direkte avhengig av hvor mye makt lederen har (både styreleder og adm.dir), og om det er stor spredning blant aksjonærene (altså stor makt til ledelsen).

En moderne versjon av bukken og havresekken.

Saken fortsetter under annonsen