Oppkjøp på vent

Publisert: 25. juli 2002 kl 11.26
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Har de nettopp oppdaget Kjell Inge Røkke i Tyskland? Trolig ikke, men et eller annet plutselig må forklare at Schrøder-regjeringen umiddelbart har satt foten ned etter 12 års EU-forhandlinger om et nytt oppkjøps-direktiv. Tysk motstand i 11. time setter i fare etableringen av «dynamic cross-border capitalism in Europe», slår kommentatorene i Finacial Times fast.

Ikke småtterier altså, og egentlig litt rart at norske media knapt (?) har skrevet om denne konflikten. Men tyskerne har altså fått kalde føtter. De vil ikke at (stor) bedriftene skal gi opp sine forsvarsvåpen (poison pills) når de blir angrepet av en raider eller andre uvennlige inntrengere. I forslaget til nytt direktiv slås det nemlig entydig fast at aksjonærene må rådspørres før den daglige ledelse setter i verk defensive tiltak.

Det fryktes nå at direktivet skal bli redusert til et Lex Mannesmann, etter teleselskapet som ble tatt over etter mye om og men av britiske Vodaphone. Også spanjolene frykter at deres ledende selskaper skal bli tatt over av anglosaksiske raidere dersom forslaget til nytt direktiv skulle bli innført.

Tyskerne har blant annet vist til at bedrifter i USA kan benytte seg av defensive tiltak for å gjøre selskapet mindre attraktivt for en fiendtlig oppkjøper. Men det spørs om dette er nok til å sørge for støtte fra over halvparten av EU-landene, som tyskerne trenger for å endre nøkkelparagraf nummer ni.

Saken fortsetter under annonsen