Ombudsmannen vs. Valgerd...

Publisert: 5. august 2003 kl 10.19
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Sivilombudsmann Arne Fliflet har gitt Norsk Lotteridrift AS medhold i at de har rett til å se korrespondanse mellom Norsk Tipping AS og Kirke- og kulturdepartementet.

«Jeg (har) kommet til at den hjemmel departementet har påberopt seg for å unnta de etterspurte dokumentene fra innsyn ikke dekker det foreliggende tilfellet» skriver han i siste utgave av Juristkontakt, medlemsbladet til Norges Juristforbund.

I begynnelsen av juni vedtok Stortinget forslaget fra Regjeringen om å gi Norsk Tipping monopol på all drift av spilleautomater i Norge. Norsk Lotteridrift mener loven bryter EU-regler og har signalisert at de vil klage overfor Brussel.

Kirke- og kulturdepartementet mente at korrespondansen med Norsk Tipping kunne unndras offentlighet siden det dreide seg om korrespondanse mellom en statseid bedrift og staten i egenskap av eier. Sivilombudsmannen mener imidlertid at staten opptrådte som regulator, ikke eier, i denne sak.

«I et tilfelle hvor eieren har kontakt med virksomheten i egenskap av regulerende myndighet på et område virksomheten er involvert i, slår hensynene bak bestemmelsen ikke til i samme grad» skriver Fliflet.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland har gjort spilleloven til en av sine viktigste kampsaker.

- Vi legger opp til en radikal opprydding i dette markedet, som er kommet ut av kontroll, erklærte hun i mars da lovforslaget ble vedtatt i statsråd.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge den nye loven skal antall spilleautomater reduseres fra 19 000 til 10 000. Norsk Lotteridrift mener den nye loven ikke bare vil ramme dem selv, men også veldedige organisasjoner som i dag mottar bidrag. Det private spillselskapet mener at Norsk Tipping vil måtte bruke flere år på å nå samme overskudd som Norsk Lotteridrift og Norsk Tipping har i dag og at bidragene til veldedighet dermed vil bli redusert kraftig. Kulturdepartementet har vedtatt at samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner som i dag har inntekter fra spillene, skal bli kompensert for tapte inntekter (med utgangspunkt i inntektene i 2001).