Ny målestokk

Publisert: 2. juli 2002 kl 10.25
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nå blir det lettere å sammenligne fond som investerer på Oslo Børs. Lær deg forkortelsen OSEFX! Akronymet står for Oslo Børs fonds indeks. OSEFX erstatter hovedindeks (OSEBX) og totalindeks (TOTX) som målestokk for norske fond.

Den nye referanseindeksen er spesialtilpasset reglene som gjelder for norske aksjefond. Det vil si at ingen selskaper kan veie mer enn ti prosent i indeksen. Summen av selskaper som vekter over fem prosent kan heller ikke utgjøre mer enn 40 prosent av indeksen. For øvrig er den nye fondsindeksen basert på de samme aksjer som hovedindeksen.

Den nye indeksen har to hovedfordeler. For det første blir det lettere for sparere å sammenligne ulike fond. Og for det annet gjør indeksen det lettere for fondsforvalterne å tilby såkalte indeksfond, det vil si fond som prøver å følge indeksen fremfor å slå den.

Allerede fra 1. september skiftet 47 norske fond til den nye indeksen. Det vil si de fleste fond. Likevel er det en del fond som fortsetter å sammenligne seg mot de gamle indeksene.

Skal du kjøpe fond i tiden fremover, gjelder det å passe på når du sammenligner de ulike fondene. Den nye indeksen viser foreløpig en bedre avkastning enn de to gamle indeksene. Dermed vil det lett kunne se ut som et fond gjør det dårligere når det sammenligner seg med den nye indeksen fremfor den gamle. Altså bør du be din rådgiver om å sammenligne fondene både med den nye fondsindeksen og de gamle indeksene, slik at du får et korrekt og sammenlignbart bilde av historisk avkastning i ulike fond.

Saken fortsetter under annonsen