22. juli-kommisjonens rapport fastslo at politiet har vært for opptatt av å måle ting som er enkle å måle.

NTL mener målstyring svekker staten

Publisert: 20. august 2012 kl 09.29
Oppdatert: 20. august 2012 kl 09.08

– Mål- og resultatstyring har blitt det rådende styringsprinsippet i hele det statlige området, og i mange etater har det utviklet seg til å bli detaljstyring. I stedet for å styre etter noen få overordnede mål må mange virksomheter rapportere på mer enn hundre mål, noe som har svært uheldige konsekvenser, sier leder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag til Klassekampen.

Både NTLs egen rapport om markedsstyring i staten og 22. juli-kommisjonens rapport fastslår at målstyringen vrir fokuset til det som kan måles, og ikke nødvendigvis det som er viktig. Resultatet blir at innsatsen rettes inn mot å løse oppgaver som måles, og ikke mot det som prioriteres høyest av brukere og folkevalgte.

Leirvaag mener målstyringen i etatene reduserer medarbeiderne til marionetter, som ikke får mulighet til å bruke kompetansen sin.

– De ansatte blir detaljstyrt, og det blir lagt lite vekt på vurderingsevnen de har som fagpersoner. Dette fører til en styring basert på mistillit framfor tillit, og til at de oppfordres til å løpe etter forhåndsdefinerte mål framfor å utføre oppgavene til beste for brukerne.

Målstyringen har de senere årene eskalert i etater som Nav og Forsvarsbygg, mener han.

– Forsvarsbygg har så mange styringsmål at ingen klarer å følge med og levere det som forventes. Og i Nav har det enkelte steder satt seg en kultur som premierer kvantitet framfor kvalitet ved å belønne de medarbeiderne som behandler flest saker, forteller han. (©NTB

Saken fortsetter under annonsen