Norske ledere på sultelønn?

Publisert: 23. juli 2002 kl 15.02
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Vår utmerkede konkurrent Dagens Næringsliv har levert det sterkeste bidraget til myteskaping vi har sett på lenge. For etter at flere gikk i rette med påstandene om at norske ledere nærmest tjener dårligst i verden (bare i Kina er det verre!!!), så gjentok avisas reportere påstanden flere påfølgende dager.

Ellers var det jo kostelig med NHO-president Ulltveit-Moe (bildet) som var meget overrasket over at forskjellene var SÅÅÅ STOORE i forhold til hvordan toppsjefene hadde det i 27 andre land.

Men slik blir det når man sammenligner epler og pærer. For her kartla man utenlandske ledere i bedrifter med en omsetning over 2,3 milliarder kroner og sammenlignet deretter med ledere i norske bedrifter med over 250 ansatte.

Det er her Puls-redaksjonen mener det er riktig å gripe inn med ekstra informasjon. For selv om norske ledere tjener mindre enn i mange land det er naturlig å sammenligne oss med, får det være grenser for lidelseshistorier.

Og vi startet med å konsultere SSB, som var så snille å gruppere de 488 bedriftene i den norske undersøkelsen. Vi fant så frem til den øverste kvartilen (25 % med høyest lønn) og kan slå fast at de 122 bedriftene der lederne tjener mest, kan skilte med en lønn på 2,33 millioner kroner i år 2000, etter en lønnsvekst på 27,7 prosent det siste året.

Og grunnen til at vi har tatt frem denne kvartilen, er at det var 125 norske bedrifter (ifølge DN selv!!!!) som hadde en omsetning over 2,3 milliarder kroner eller høyere i fjor. Vi vet ikke om det er de samme bedriftene som i SSB-undersøkelsen (som altså hadde over 250 ansatte). Men vi tipper at sammenfallet ikke er så galt. Så får dere unnskylde oss for at vi også har sammenlignet epler og pærer.

Men norske ledere har det altså ikke verst i verden, det mener vi å ha bevist!

Saken fortsetter under annonsen