Norsk lotto-Opticom
Hva med formueseffekten? Det er spørsmålet på alle økonomers lepper for tiden, og her snakker vi om markedsøkonomer - de som følger med. Slutter amerikanerne å bruke så mange penger nå som aksjene deres plutselig har mistet mye av sin verdi? Er svaret ja, at de heller begynner å spare mer, så kan det som kjent gå mot langvarige og dype økonomiske nedgangstider.
En undersøkelse viser imidlertid at forbrukerne i liten grad tok hensyn til det som ble kalt den globale finanskrisen i 97-98. Hvorfor? Jo, fordi de ser på aksjemarkedene som et lotteri, et lottospill rett og slett.
Denne teorien er jo litt suspekt, det forstår også vi i Puls-redaksjonen. Men når den fremmes på beste kommentarplass i Financial Times, er den jo verdt å bringe videre, ikke sant?
Når det også viser seg at Opticom er den aksjen det handles suverent mest i på Oslo Børs for tiden, er det enda sterkere grunn til å feste tillit til den litt uvitenskapelige teorien. Ola og Kari lever ganske enkelt opp til ryktet som verdens mest spillegale (til tross for at vi uforståelig nok ikke har et spillekasino).
Dette er for så vidt greit nok - at folk er spillegale, men det er kanskje et problem når Odin Fondenes Ragnhild Wiborg har ordlagt seg slik ifølge Finansavisen:
- Det er en bekymringsfull og trist utvikling at denne type aksjer er de mest omsatte på Oslo Børs. Jeg synes ikke Opticom hører hjemme på hovedlisten på Oslo Børs... Et ventureselskap som Opticom, som er så tidlig i utviklingsfasen, hører best hjemme i gråmarkedet.